Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poruke iz Vukovara

Jandroković: "Obilježimo dostojanstveno Dan sjećanja"

Državni vrh u Vukovaru
Državni vrh u Vukovaru Foto: Vlado Kos/Cropix
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao je u subotu iz Vukovara na dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i komemoriranje žrtve Vukovara, Škabrnje i svih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a uoči klone sjećanja novinari su predsjednika Sabora Godrana Jandrokovića u Vukovaru pitali za komentar različitih izjava i događanja proteklih dana u kojima se spominjalo i mogućnost da će biti dvije kolone.

Predsjednik Sabora rekao kako je bilo "puno toga rečeno što se nije trebalo izreći zadnjih nekoliko dana pa i tjedana" te naglasio kako je danas dan "kada zaista treba nastupati promišljeno, odgovorno i koncentrirati se na obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i na sve žrtve iz Domovinskog rata".

"Danas je takav dan kad je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dakle, moramo biti dostojanstveni, moramo biti promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, simbol hrvatskog stradanja, da je Vukovar bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu", poručio je Jandroković.

Pročitajte i ovo Rijeka Korana Istraga u tijeku U Korani pronađeno tijelo muškarca

"Danas se trebamo prisjetiti svih žrtava koje su stradale u Domovinskom ratu", dodao je, "trebamo se pokloniti žrtvi grada Vukovara, žrtvi njegovih stanovnika, iskazati poštovanje prema svima koji su poginuli, koji su stradali, koji su nestali".

"Danas ne treba govoriti o podjelama, bit će vremena za političke bitke, ali danas pozivam sve da budu dostojanstveni, da s dignitetom obilježimo ovaj važan dan hrvatske povijesti", ponovio je.

Pročitajte i ovo Dan sjećanja - 1 iz minute u minutu FOTO Gradom herojem prošlo 150.000 ljudi, zvona crkava diljem Hrvatske zvonila za žrtvu Vukovara

Novinari su ga pitali ima li odgovornosti političara za to što se dijeli nacija na ovakav dan, a Jandroković je odgovorio kako svatko postupa po svojoj savjesti te da svatko mora odgovarati za ono što čini i što izgovara.

Tijek događaja u Vukovaru pratite na DNEVNIK.hr-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene