Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je rekao da iz Srbije povodom obljetnice proslave operacije Oluja dolaze povijesno netočne poruke.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se na poruke iz Srbije.

"Već tradicionalno prilikom obilježavanja Oluje iz Beograda dolaze poruke koje su povijesno netočne, koje su pokušaji da se u percepciji ljudi promijeni ono što mi znamo da je povijesna istina, a to je da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, da su ogromne žrtve koje je Hrvatska tada podnijela, u ljudskim životima i materijalno, i to je općepoznata stvar", rekao je Jandroković u Splitu, dan nakon proslave te vojno-redarstvene operacije.

Indonezijska vojska Indonezijska vojska napokon ukida provjeru djevičanstva? Ponižavajući test uskoro bi mogao završiti u povijesti

"Srbija se mora suočiti s poviješću, s vlastitom odgovornošću. Neće oni današnjim interpretacijama promijeniti ono što se događalo početkom devedesetih, to su povijesne činjenice kojih se svi sjećamo", poručio je predsjednik Sabora, pa ponovio da "pokušaji povijesnog revizionizma neće naići na plodno tlo".

Dodao je da "mi znamo da je Hrvatska napadnuta, da smo vodili pravedan rat i da smo u njemu pobijedili".

Položaj Hrvata u BiH

Jandroković je u Splitu kazao i kako se treba „otvoreno govoriti o onome što se događa u Bosni i Hercegovini", odnosno o "pokušajima da se Hrvate izgura iz položaja konstitutivnog i jednakopravnog naroda".

Kanader i jet-ski VIDEO Kanader naglo kočio zbog pametnjakovića na jet-skiju koji mu je presjekao put

Naglasio je da je "ustavna i moralna obaveza" Hrvatske da se pomogne tamošnjim Hrvatima.

"Ne tražimo ništa više od onog što im pripada, a to je da imaju jednaka prava, ne samo na papiru, nego i u stvarnosti", zaključio je predsjednik Sabora.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju