Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZNATI DIPLOMAT

Budući ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman živio je u Švicarskoj, u Hrvatsku se vratio na nagovor Franje Tuđmana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goran Grlić - Radman od listopada 2017. hrvatski je diplomat u Saveznoj Republici Njemačkoj. Diplomacijom se bavi od početka 90-ih, a diplomatsku karijeru gradio je i u veleposlanistvima u Budimpešti i Sofiji.

Godinama je živio u Švicarskoj gdje 80-ih godina počeo svoju poslovnu karijeru. U jednom intervjuu rekao je da se u Hrvatsku vratio na nagovor Franje Tuđmana. 

Pročitajte i ovo Qin Gang, kineski ministar vanjskih poslova Kruže glasine Kina razriješila dužnosti ministra vanjskih poslova Qin Ganga, a i dalje se ne zna gdje je on Goran Grlić Radman Granice srpske književnosti Ministarstvo uputio prosvjednu notu Srbiji: "Prisvajanje tuđe kulturne baštine je neprihvatljivo"

"Bio sam predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj. Tamo smo 1989. organizirali predavanje tada povjesničara dr. Franje Tuđmana. On je tada mene i suprugu uvjerio u isplativost povratka u Hrvatsku. I supruga i ja tada smo imali dobre inžinjerske plaće i perspektivu napredovanja, objasnio je Grlić - Radman i dodao su se vratii nakon prvih izbora u RH. I to na sam krvavi Uskrs.

"Mom poslodavcu je bilo neobično što lagodan život mijenjamo za nešto što je njima bilo neshvatljivo. U Švicarskoj smo imali sve, ali nismo imali domovinu", rekao je. 

Nakon Zagreba opet se vratio u Švicarsku gdje je uspostavio diplomatsku mrežu.

U Bernu je završio dvogodišnju menadžersku školu, a u švicarskom udruženju inženjera ima aktivno članstvo.  Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu magistrirao je 2002. Doktorat je stekao 2007. godine. Govori njemački, engleski, bugarski i mađarski jezik.

O diplomaciji je jednom rekao:

"Ako čovjek želi biti sudionikom vremena u kojem se oblikuju i kreiraju odnosi s državama, u kojima postoji dinamika odnosa, gdje je uvijek interesantno, onda čovjek želi biti u takvoj arenI, a diplomacija kao jedna plemenita disciplina pruža tu vrstu neovisnosti".

Mediji pišu da je Goran Grlić-Radman rođak bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Goran Grlić Radman rođen je 6. lipnja 1958. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene