Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za promicanje demokracije

GONG osvojio nagradu 'Miko Tripalo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za demokraciju i pravo 'Miko Tripalo' danas je dodijelio godišnju nagradu nevladinoj udruzi GONG-u za dugogodišnje djelovanje u promicanju demokracije i političkih prava građana te za doprinos provedbi slobodnih i poštenih izbora.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, Centar 'Miko Tripalo' nagradu je odlučio dodijeliti GONG-u na osnovi sveukupna djelovanja te udruge u zadnjih 14 godina, što upućuje na to da je riječ o jednoj od ključnih institucija civilnog društva u Hrvatskoj, ali i o nezaobilaznu čimbeniku daljnje demokratizacije Hrvatske. Ključna djelatnost GONG-a kao nestranačke udruge građana jest nadzor izbornog procesa i izobrazba građana o njihovim pravima i dužnostima. GONG-ova glavna djelatnost također je usmjerena i na poticanje komunikacije građana i njihovih izabranih predstavnika, suradnju građana i javnih institucija, očuvanje i promicanje ljudskih i građanskih prava i sloboda te na utjecaj različitih čimbenika djelovanja javnih institucija na živote građana.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Slika nije dostupna Centar za demokraciju i pravo Nova TV osvojila nagradu Miko Tripalo

>> GONG poziva na poboljšanje zakona o pristupu informacijama

Zbog pridonosa javnoj raspravi

GONG je, kako se ističe, sudjelovao u procesima oblikovanja zakona, pri čemu je uspješno pridonosio raspravi i kritici zakonskih prijedloga te poduzimao inicijative za izmjene i dopune zakonodavstva. Podsjetivši kako se nagrada, koja nosi ime velikog hrvatskog političara Mike Tripala dodjeljuje od 2005., predsjednica skupštine istoimena centra Vesna Pusić kazala je kako je ove godine nagrada dodijeljena civilnoj udruzi, rad koje se temelji na razumijevanju činjenice kako nema ni demokracije ni legitimna političkog odlučivanja bez sudjelovanja.

Primivši nagradu, predstavnici GONG-a Vesna Kesić i Dragan Zelić istaknuli su kako im je nagrada to draža jer im ju je dodjelila udruga civilnog društva - dakle konkurencija. Zelić je obećao kako će i dalje marljivo pratiti što rade javne ustanove te izvješćivati javnost.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene