Obavijesti Video Pretražite Navigacija

GONG: Očekujemo poštivanje izborne procedure u inozemstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako izbori za Hrvatski sabor na nekim biračkim mjestima u inozemstvu počinju već sutra, a nastavljaju se u nedjelju, u GONG-u očekuju da će svi birački odbori u inozemstvu poštivati novu proceduru glasovanja, te da biračima koji nemaju pravo glasa neće biti izdavani glasački listići.

GONG u današnjem priopćenju podsjeća da, po propisanoj proceduri, birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se do 10. studenoga prethodno registrirali ili izvadili potvrdu o upisu u popis birača, neće moći glasovati u inozemstvu, bez obzira jesu li se tamo zatekli ili žive.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

Napominje i da birači koji nisu upisani u središnju evidenciju popisa birača, odnosno popise birača za dijasporu, koji se nisu prethodno registrirali niti izvadili potvrdu o upis u popis birača, a imaju pravo glasa na tom biračkom mjestu, mogu izdavanje potvrde za glasovanje zatražiti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Podsjeća i da birači u dijaspori koji su se prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu ili izvadili potvrdu o upisu u popis birača za glasovanje u inozemstvu, glasuju po uobičajenoj proceduri.

U GONG-u se nadaju da će izbori u inozemstvu proteći u toleranciji i poštivanju hrvatskih zakona i pozivaju birače da budu strpljivi prilikom glasovanja u inozemstvu, posebice u slučaju čekanja na potvrde za glasovanje, a na razumijevanje pozivaju birače koji, budući da nisu poduzeli potrebne radnje u propisanom roku, neće moći glasovati.

Najavljuju da će poštivanje hrvatskih zakona nadzirati na biračkim mjestima na kojima će imati svoje promatrače, ali i uvidom u cjelokupan izborni materijal koji će pristići s biračkih mjesta u inozemstvu.

GONG u priopćenju ističe da će o eventualnim nepravilnostima izvijestiti javnost i poduzeti potrebne korake u zaštiti izbornog prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene