Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mandati im se bliže kraju, no...

Ministrima su puna usta velikih projekata, dok se u stvarnosti gomilaju problemi i neprovedene reforme

Ministar Pavić obilazi Hrvatsku i i daje nova obećanja (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar Pavić obilazi Hrvatsku i i daje nova obećanja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar Pavić obilazi Hrvatsku i i daje nova obećanja (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Pavić obilazi Hrvatsku i i daje nova obećanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministri obilaze Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Ministri obilaze Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Marko Pavić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Malenica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Dok se problemi samo gomilaju, rješenja obećavana kroz reforme nikako da se i dogode. No, ministri, osobito oni postavljeni rekonstrukcijom Vlade, vrijedno obilaze Hrvatsku i daju nova obećanja i uvjeravaju kako su spremni za efikasnu radnu jesen.

Puno je problema u resorima, a malo vremena do kraja mandata. Novi ministri uvjeravaju da im ide.

Pročitajte i ovo Darko Milinović Počela je paljba FOTO Milinović objavio golišave fotografije sebe i ministra Habijana: "Za usporedbu evo slika, da se ne moram skidati pred vama" Akademski moral; ilustracija - 2 Provjereno donosi U Hrvatskoj žive superljudi? Istovremeno rade kao ministri i penju se po akademskoj ljestvici: "Jesmo li došli do toga da je netko na funkciji odjednom toliko pametan?"

Ministar uprave Ivan Malenica u petak se u Vukovaru sastao sa županom. Tema sastanka bila je reforma javne upravo, no naravno da nije bilo govora o smanjenju glomaznog aparata. Cilj je prebaciti dio posla na županije. "Mislim da je ovo prvi korak u toj reformi javne uprave povjeravanje državnih poslova. Mi provodimo jedan jako važan projekt, a to je optimizacija sustava'', rekao je Malenica.

Puno velikih projekata

A prije nego što krene raditi u svrhu transparentnosti ministar Marko Pavić je obećao obavijestiti javnost ima li što sporno u poslovanju njegove prethodnice Žalac. "Za sve projekte i sve nabave da će svi dokumenti biti i jesu dostupni svim zainteresiranim i mi smo to stavili na raspolaganje'', kazao je Pavić.

Iako je pri dnu ljestvice po povlačenju novca iz EU fondova, ministru Paviću su puna usta velikih projekata. Tako je jedan takav obišao i u petak. ''Na području Ravne gore smo upravo obišli izgradnju centra za velike zvijeri koji će na jedan inovativan način prezentirati 8 milijuna kuna vrijedan projekt turistima. Zvijeri poput medvjeda, risa, vuka koji žive tu'', pojasnio je Pavić.

Horvat želi provesti i digitalizaciju

Ministar gospodarstva Darko Horvat bori se s drugom vrstom zvjerskih problema – brodogradilištima, padom industrijske proizvodnje, padom izvoza. Osim riješiti navedeno, cilj mu je i provesti digitalizaciju, ali i poboljšati investicijsku klimu.

''Dakle ne tri, nego 30 prioriteta od kojih moje kolege na ministarstvu  iz dana u dan mukotrpno rade da bismo kroz još jednu izmjenu i dopunu zakona o poticanju investicija investitorima dali priliku i obavijestili ih i informirali da u ovom trenutku Hrvatska ima najpotentnije investicijsko okruženje'', rekao je Horvat.

Reforme u redu čekanja

Čekaju investitori na to bolje sutra, isto kao što vojni piloti čekaju nove borbene avione. Stoji i reforma zdravstva, a dugovi i liste čekanja nikad veće. Čekaju i učitelji veće plaće koje im obećava ministrica Divjak. Cilj joj je, kaže, i kvalitetno se pripremiti za presjedanje EU. No, ono ključno oko čega se lome koplja je kurikularna reforma. "Da školsku godinu započnemo u dobrome duhu s naglaskom na reformu koja nakon dugih priprema ulazi u naše škole'', kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Do donošenja proračuna premijer mora smanjiti financijske apetite svojih ministara, a pred HDZ-om je ništa manje važna odluka ide li zemlja na referendum o mirovinskoj reformi ili ne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene