Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina dana od prisege

Za HDZ Josipović ide previše istočno, partneri i oporba pozitivno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prve godine mandata iza Josipovića je niz sastanka u regiji, a posjetio je i najvažnije zemlje, SAD, Rusiju i Kinu. U ovoj godini ili, bolje reći, sljedećim mjesecima predsjednik kreće u lobiranje za Europu.

U prvoj godini mandata predsjednik je bio aktivan u vanjskoj politici i posjetio je niz zemalja. No, regija mu je ipak bila prvi izbor. 'Mislim da je prepoznao i potencijale Hrvatske u novom razdoblju i ulogu koju Hrvatska može igrati u regiji. Moram reći da mi je iznenađujuće u kojoj mjeri je zadržao vrlo smirene živce i pristup', smatra Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pusić o srpskim optužnicama 'Ovo je sukob razumnih i ekstremista' Slika nije dostupna Žestoka prepucavanja oporbe i Vlasti Odjeci odluke: 'Ovo je velika katastrofa za Hrvatsku'

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan smatra kako je Hrvatska konačno lider u regiji. 'Mislim da je politika pomirenja jedna dobra stvar koju radi predsjednik Josipović. Vrlo jasno artikulira i upozorava na probleme u unutarnjo-političkom planu, što je vrlo bitno kao određeni korektiv sadašnje aktualne vlasti', smatra Dragovan. Normalizacija, pomirenje, druženje predsjednika s kolegama iz regije izazvali su i kritike. Predsjednik je u Sarajevu kritizirao hrvatsku politiku iz 90-ih prema Bosni što je HDZ-u bilo previše.

>> Kosor suradnju s predsjednikom Josipovićem ocijenila dobrom

'Mi ne želimo na istok'

'Prije svega mislim da se premalo angažirao u svojim putovanjima na zapad, a više putovao na istok, a ovo je razdoblje kada mi želimo u Europu, a ne na Balkan. Doveo je u pitanje opstojnost Vlade ako ne dovrši pregovore do lipnja mjeseca, nasuprot njemu, Vlada je učinila sve da završi pregovore, i mislim da se tu svrstao uz ljevicu', smatra HDZ-ov Andrija Hebrang.

Ipak, HDZ-ovi koalicijski partneri smatraju da je predsjednik puno radio i na europskom putu. 'Predsjednik se vrlo aktivno uključio u stvaranje jednog ozračja kada je riječ o pridruživanju i ulasku Hrvatske u EU s puno kontakata. Kad predsjednik na temu gospodarstva okupi upravo one koji su glavni nositelji gospodarstva o tome kako bi Vlada trebala riješiti pitanje likvidnosti,a ti koji s njim sjede na objedu u Antunoviću su dužni desetke milijardi što svojim poslovnim partnerima što državi kao porez, onda to zasigurno nisu poruke rješenja', smatra HSS-ov Josip Friščić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene