Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jugo od jučer drži Dalmaciju. Vjetar se smirivao, ali i dalje su bile u blokadi neke brzobrodske linije.


Puste ulice, ljudi grintavi, glavobolje na svakom koraku. More sivo, u prekidu brzobrodske pruge, vezani brodovi koji voze iz Splita za Korčulu i Vis. Uz obalu ne izgleda dramatično, ali na otvorenom moru još je opako.

Vezani članci Nevrijeme sa susnježicom Zima ne posustaje: Upaljen meteoalarm od žutog do crvenog, temperature iznenađuju, pristižu brojna upozorenja Udari juga na Rtu Kamenjak - 4 Udari vjetra do 130 km na sat: Zbog olujnog juga otoci odsječeni od svijeta, u Omišu more poplavilo obalu

Kod otoka Palagruže ovih dana nasukala se ribarica. Vlasnici su mislili da su je spasili, no ova je južina posve razbila i potopila brod.

'Srećom, prethodno je izvučeno gorivo pa nije došlo do zagađenja, a u tankovima je bilo goriva', rekao je Milan Staničić iz Luček kapetanije Split. Ali havarija je danas i u mnogim glavama. Drugi dan južine mnogima ne pada lako.

Znaju to i psihijatri, po starom dubrovačkom zakonu u prošlosti su se blaže kažnjavali prijestupi počinjeni po južini. 'Sjećam se kad sam radio u jednoj velikj duševnoj bolnici pokraj mora bolesnici bi za vrijeme južine postali nervozni i tada smo uvijek bili oprezniji da se stanje ne bi pogoršalo', rekao je psihijatar Mijo Milas.

A drugima ne smeta ništa. Neka je samo glava na ramenu, a novčanik dobro raspoložen. No, dok traju kiša i južina, mnogi će rado ostati iza zatvorenih prozora.