Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu predali sve dokumente

Gluhoslijepi zbog birokracije ostali bez prevoditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su se gluhoslijepe osobe požalile predsjedniku Ivi Josipoviću da im Ministarstvo zdravstva nije odobrilo financiranje prevoditelja, iz Ministarstva je stiglo obrazloženje - gluhoslijepi nisu priložili sve dokumente u svoj zahtjev.

Ministarstvo, naravno, poštuje proceduru, ali šokantna je spoznaja da će, zbog malog propusta 350 gluhoslijepih osoba i to samo iz Zagreba, Splita i Osijeka ostati bez prevoditelja bez kojeg ne mogu ni izaći iz kuće, a još šokantnije je da na njih 350 dolazi svega 7 prevoditelja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Gluhoslijepe osobe - 2 Priča Provjerenog Zamislite život u kojem za sve potrebe, sva pitanja i komunikaciju imate - 50 minuta na dan: "I zato mi je užasno važno..." Slika nije dostupna Prevoditelj im život znači Kako gluhoslijepim osobama omogućiti dostupnost informacija i usluga?

'Nešto od potrebne dokumentacije je falilo i onda kad su formalni nedostaci projekt ne ide dalje u razradu', objašnjava

'Ja ne bih mogla s vama govoriti da mi kolegica ne prevodi bez obzira što ja dobro govorim, ja ne bih mogla čuti što me pitate, a to ljudi ne razumiju', objašnjava predsjednica udruge Dodir Sanja Tarczaj. Prošle godine je za njihovu tzv. osnovnu djelatnost odobreno 160 tisuća kuna što nije dovoljno ni za 3 stalno zaposlena prevoditelja. 'Kada im je stvarno nešto jako bitno i moraju kod doktora onda zovem prevoditelja. Oni, ako se požele prošetati ne mogu već mi to moraju javiti najmanje tri dana ranije', objašnjava prevoditeljica i koordinatorica Tajana Tarczaj.
dakle ako se gluhoslijepa osoba poželi prošetati - ne može?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene