Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još jedan predsjednikov čovjek na meti je kritika javnosti. Dejana Jovića, glavnog analitičara predsjednika, Ive Josipovića, tjednik Globus nazvao je ideologom treće Jugoslavije.


Na teret su mu stavljeni javno izrečeni stavovi koji, tvrde kritičari, štete Hrvatskoj. Predsjednik Josipović bezuvjetno stoji iza Jovića, a za neutemeljena podmetanja prozvao je i krivce. Dejan Jović profesor na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu specijalizirao je tematiku Balkana i jugoistočne Europe. Bio je zagovornik regionalnog paketa za ulazak u Uniju. 'On je nekada govorio, kada je to bila i državna politika, o zajedničkom nastupu pred EU. Poslije se situacija promijenila, pa mi idemo brže i ostat ćemo na tom putu', rekao je Josipović. Jović tvrdi da se nije zalagao za paket sa Srbijom. Mislio je, kaže, na zajedništvo sa Slovenijom, a kasnije BiH. 'Ja mislim da bi najbolje bilo kao generalni princip u idealnom smislu da Hrvatska sa svim susjedima riješi sve probleme da uđu u Uniju. Ja razumijem da je Hrvatska odmakla od ostalih i znam da to u realnosti nije moguće', rekao je Jović.

Vezani članci Zvonimir Troskot u Dnevniku Nove TV - 3 Troskot u Dnevniku Nove TV: "Vlada je najveći ekstraprofiter u Hrvatskoj. Naša je pretpostavka da ćemo vrlo vjerojatno imati socijalne nemire" Slika nije dostupna Josipović nakon isteka mandata neće imati privilegije kakve ima Mesić

Školovan je u Britaniji, a ime mu se nalazi u registru srbijanskih znanstvenika. Zastupa tezu prema kojoj bi ulazak Hrvatske u Uniju zaustavio procesuiranje ratnih zločina. 'Mislim da se to radi maliciozno i namjerno, jer ti ljudi koji to rade ne mogu podnijeti promjene u Hrvatskoj, ne žele podnijeti nezavisno mišljenje i nikoga tko misli drugačije', tvrdi Jović. Predsjednik pravdajući suradnika prstom krivnje upire u drugom smjeru. 'Želi se nametnuti da ako Hrvatska ne uđe u Uniju na vrijeme, kriv je neki Jović i ured u kojem on radi. To nije točno. Hrvatska neće ući u Uniju samo ako ne odradi reforme, a znamo tko za reforme odgovara', kaže Josipović. U Jovićevu obranu staje i fakultet političkih znanosti. Iako se, kaže dekan Vlatko Cvrtila, ne slažu sa svim njegovim tezama, smatraju kako sloboda mišljenja znanstvenika ne smije biti dovedena u pitanje. Ostaje ipak dvojba znanost ili politika. Sloboda znanstvenika postaje problem ako postane politika suprotna temeljima na kojima je država stvarana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju