Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donacija za najmlađe

Mali pacijenti u KBC-u Zagreb na preglede idu - autićima na baterije. Glavna sestra: "Bila mi je želja nabaviti vozni park za njih"

Djeci u KBC-u Zagreb donirali automobile na baterije
Djeci u KBC-u Zagreb donirali automobile na baterije DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Foto: DNEVNIK.hr +4 Sveti Nikola u KBC-u Zagreb Galerija 1/9 >>
U KBC-u Zagreb ovih dana maleni pacijenti dobivaju pravi vozni park. Četiri autića na baterije već su im stigla, a do Božića očekuju ih još šest. Iz bolnice poručuju - ne zna se tko je sretniji, maleni pacijenti ili medicinske sestre koje ih u autićima vode na pretrage.

Maleni pacijenti u KBC-u Zagreb na pretrage idu - autićima na baterije. Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb, kaže kako na taj način smanjuju stres kod djece te da ih motiviraju na odlazak na pretrage.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

"Gledala sam dokumentarac na YouTube o tome kako ti autići pomažu djeci u SAD-u. Smanje im stres kad trebaju ići na pretrage i ako ih se motivira lakše se odluče otići na pretragu", navodi Ljubas.

Djeca s autićima mogu upravljati sama. U slučaju da su premaleni ili im je tako lakše - daljinske upravljače u ruke uzimaju medicinske sestre koje idu uz njih.

Željela je nabaviti vozni park

"Bila mi je želja nabaviti vozni park za njih. Toj djeci je stresno odvajanje od roditelja", rekla je Ljubas. Dodaje da je razgovarala s prijateljima, a dobila je podršku i Ivana Solde iz Humanitarne udruge "fra Mladen Hrkać".

Njezinoj ideji odazvao se i bračni par koji su rekli kako će nabaviti dva autića, a njihova su djeca odabrala modele. "I tvrtka koja nabavlja te autiće, kad su čuli za koju je namjenu, odlučili su se donirati dva autića", objasnila je Ljubas.

No, ni tu nije bio kraj donacijama kojima će se pomoći malenim bolesnicima. "Dobila sam mail od dvoje zaručnika, rekli su da bi i oni sudjelovali u ovoj akciji i da će pokloniti jedan autić. Maloprije su mi poslali mail da su se odlučili pokloniti nam tri autića", navodi Ljubas.

Sretna i djeca i medicinske sestre

Kaže kako je motivirala i lobirala i kod prijatelja. "Prije dva dana su nam stigla četiri autića, ne znate tko je sretniji - medicinske sestre ili maleni pacijenti. To je bilo opće veselje, kad smo ih dovezli", rekla je Ljubas.

"Želimo naše male heroje motivirati i olakšati im boravak u bolnici. Sestre su već najavile da će postaviti i prometne znakove", kazala je.

Ljubas dodaje da je djeci u doba epidemije puno teže nego inače. "Dolaze im roditelji, no prijatelji, na koje su navikli da ih posjećuju i da se poigraju zajedno - njih nema", rekla je Ljubas.

Uz trenutno četiri autića, stiže ih još, najavljuje. "Do Božića bi nam trebalo biti isporučeno još šest. Autići su raspoređeni po KBC-u Zagreb i to po odjelima na kojima se liječe djeca", objasnila je Ljubas.

Liječnici preodjenuti u sv. Nikolu

Osim autića koji su potpuni hit među malenim pacijentima u bolnici, doznajemo da su dva liječnika Matej Jelić i Ivan Bambir bila preodjevena u Svetog Nikolu.

Djeci su podijelili darove koje su donirale udruge "fra Mladen Hrkać", Nora Šitum i Ja kao Jakov. Uz to, djeci su pod prozorom pjevali mladi iz crkvenih zborova Grada Zagreba.

"Djeca su to jako lijepo primila, kao i mi, odrasli. Bilo je dogovoreno da nam otpjevaju nekoliko pjesama, a na kraju se sve pretvorilo u koncert. Bilo je jako dirljivo", navodi Ljubas.

Za Badnjak najavljuje novi koncert, s pjesmama za malene, ali i velike, kako roditelje, tako i zaposlene u bolnici te dodatnih šest autića koji tek trebaju stići.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene