Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u noćnom klubu

Lavina reakcija: Vlada osudila napad, SDP: Sutra si možda ti na redu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je priopćenjem reagirala na sinoćnji napad u noćnom klubu u kojem je ozlijeđeno više osoba.

Socijademokratska partija Hrvatske (SDP) najoštrije će se boriti protiv zločina iz mržnje i porasta mržnje prema najosjetljivijim društvenim skupinama, rekao je u nedjelju član SDP-ova predsjedništva Bojan Glavaševića i poručio LGBT osobama u Hrvatskoj da nisu same.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Glavašević je u središtu SDP-a održao konferenciju za novinare u povodu napada na okupljene na LGBT partyju u klubu na zagrebačkome Trnju u koji je, za sada nepoznati počinitelj, ubacio suzavac, a u pokušaju izlaska iz kluba lakše su ozlijeđene dvije osobe. Napad se dogodio u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Hitna policijska istraga i sankcioniranje počinitelja, osobito ako je zločin iz mržnje

"Jučer je napadnuta LGBT manjina. Danas možda bude neka nacionalna ili vjerska manjina. Sutra si možda ti na redu," upozorio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a. "SDP najoštrije osuđuje ovaj napad na klub u kojemu je bila većina osoba pripadnika LGBT populacije, ali ključni napad je na mladost, veselje i užitak života", izjavio je Glavašević i istaknuo kako SDP traži da policija najhitnije istraži taj napad, sankcionira počinitelja, osobito ako istraga pokaže da je riječ o zločinu iz mržnje.

Glavašević je izjavio kako SDP želi svim LGBT osobama u Hrvatskoj poručiti da nisu same i najoštrije će se boriti protiv zločina iz mržnje i porasta mrženje prema najosjetljivijim društvenim skupinama u hrvatskome društvu.

Jedno od novinarskih pitanja Glavaševiću bilo je povezuje li spomenuti napad s izjavom generala Željka Glasnovića sa subotnjega skupa potpore uvođenju vojnoga roka koji je one, koji se protive uvođenju vojnog roka, nazavo 'biološkim izrodima, petom kolonom i trojanskim konjima'. Glavašević je, uz napomenu da ne treba prejudicirati izjavu i rezultate policijske istrage, odgovorio kako smatra da "savršeno legitimno možemo postaviti pitanje, s više od opravdane sumnje, je li slučajnost da manje od 24 sata nakon beretki s oznakama SS-a i izjave generala Glasnovića u kojoj on zapravo optužuje i govori o 'estrogenu u vodi', a njegove su izjave bile prepune mizoginije i mrženje, da se dogodio ovakav napad".

Dodao je kako SDP smatra da to nije slučajno i da kod generala Glasnovića "postoji kontinuitet poziva na mržnju što također možemo najoštije osuditi, a takve su izjave, ne samo kolege Glasnovića, nego i svih koji u tome sudjeluju, dio problema".

Plenković treba nedvosmisleno pokazati "gdje mu je srce"

Glavašević je pak premijeru Andreju Plenkoviću poručio kako se "politička snaga ne pokazuje retoričkim bravurama i šetanjem po Sabornici nego u nedvosmislenoj, snažnoj zaštiti onih kojima je zaštita potrebna".

Premijeru je Glavašević postavio i pitanje "želi li graditi Hrvatsku u kojoj su beretke s oznakama SS-a, homofobija, mizoginija i rasizam prihvatljivi, a napadi na mlade LGBT osobe normalni i prolaze nekažnjeno, ili želi Hrvatsku europskih vrijednosti".

Novinare je zanimalo i smatra li Glavašević da postoji "izvjesna korelacija između napada i činjenice da Minisitarstvo kulture ove godine neće financirati gay pride".

S tim u vezi, Glavašević je rekao kako SDP već neko vrijeme upozorava vladajuće na porast mržnje u hrvatskome društvu, osobito porast zločina iz mržnje protiv LGBT osoba. Dodao je kako to nije "konstrukcija SDP-a, već o tome svjedoči izvješće OESS-a za prošlu godinu u kojemu je apostrofirano nasilje protiv LGBT osoba".

Glavašević je podsjetio kako je u jednom od svojih zastupničkih pitanja u Hrvatskome saboru upućenih ministrici kulture o tome i govorio, te da mu je u tome trenutku premijer Plenković "kimao glavom i na neverbalan način potvrđivao da se slaže s tezama koje je SDP iznosio - da treba graditi Hrvatsku europskih vrijednosti i boriti se protiv zločina iz mržnje".

Ali, ustvrdio je Glavašević, "ne vidimo kod premijera i Vlade rezultate toga slaganja, a premijer mora nedvosmisleno pokazati 'gdje mu je srce, s koje strane kuca njegovo srce', hoće li Hrvatsku u kojoj se svi mogu osjećati sigurno neovisno o svojim životnim odabirima - bilo političkim ili nekim drugima, a mora biti i zaštitnik onih kojima je zaštita potrebna, ali mi to ne vidimo", zaključio je Glavašević.

Na novinarsko pitanje o stranačkome kolegi Tomislavu Sauchi, Glavašević je rekao kako je SDP u priopćenju komentirao taj aktualni slučaj i da osobno nema što dodati.

Vlada osudila incident

''Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje jutrošnji incident u zagrebačkom noćnom klubu u Trnju. Ministarstvo unutarnjih poslova vrši izvide i poduzima ostale zakonom propisane radnje nakon kojih će o motivima i načinu izvršenja izvijestiti javnost.

Vlada Republike Hrvatske odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana. Vlada očekuje da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost'', stoji u priopćenju kojeg je Vlada poslijpodne poslala medijima.
 

Mrak Taritaš: Napad na sigurnost građana i građanki Zagreba

HNS-ova kandidatkinja za gradonačenicu Zagreba, Anka Mrak Taritaš osudila je napad suzavcem na klub. ''Sinoćnji napad suzavcem na zagrebački klub SUPER SUPER predstavlja napad na sigurnost svih građanki i građana grada Zagreba. Navedeni klub je mjesto gdje izlaze brojni mladi Zagrepčani i Zagrepčanke i njihova sigurnost ne smije biti dovedena u pitanje. Zabrinuta sam za sigurnost naše djece i kao majka, i kao Zagrepčanka, i kao odgovorna javna osoba. Činjenica da sam u bitku sa bolji Zagreb upravo krenula iz kluba SUPER SUPER jasna je poruka koliko cijenim važnost mjesta u kojima mladi ostvaruju svoju kreativnost i slobodu, u kojima cvate različitost. Ukoliko istraga ovog slučaja pokaže da je napad motiviran mržnjom ovaj događaj predstavlja ujedno i civilizacijsku sramotu za naše društvo. Želim ovom prilikom poručiti kako Zagreb vidim kao grad bez nasilja i mržnje, kao siguran grad za sve naše sugrađane'', priopćila je Mrak Taritaš.

Švaljek: Zagreb mora biti tolerantan grad prema svim svojim građanima

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek oštro osuđuje napad na LGBT klub „Super Super“ koji se dogodio jutros oko 3.30 sati na Radničkoj cesti u okviru bivše tvornice Katran.

''Baciti suzavac među ljude koji se druže u srcu našeg grada je nedopustivo. Ozlijeđene su dvije osobe i pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija. Zagreb mora biti tolerantan grad prema svim svojim građanima i u njemu se svi moraju osjećati sigurno“, poručila je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek.

Radnička fronta proglasila napad u klubu terorizmom

"Sinoć je u Zagrebu u klubu Super Super bačen suzavac za vrijeme održavanja LGBT tematske večeri. U općoj pomutnji i kaosu koji je nastao, više je ljudi ozbiljno ozlijeđeno i završilo na hitnoj. Sreća je u nesreći što netko nije i smrtno stradao.

''Mislili smo da je vrijeme krvavih Prideova sa suzavcem prošlo, no sve je očitije da nije tako - nakon vremena laganih pomaka u 2000-tima povijest je počela ići unazad i sve su manjine, pa tako i LGBTIQ manjina, sve ugroženije.'' Radnička fronta Iako krivac još nije poznat, nema sumnje u to da se radi o homofobnom i transfobnom napadu iz mržnje. Radnička fronta oštro osuđuje ovaj samo prezira vrijedan čin nasilja.

Mislili smo da je vrijeme krvavih Prideova sa suzavcem prošlo, no sve je očitije da nije tako - nakon vremena laganih pomaka u 2000-tima povijest je počela ići unazad i sve su manjine, pa tako i LGBTIQ manjina, sve ugroženije...

Sistem u kojem živimo radi protiv osnovnih interesa apsolutne većine u društvu. Jedini način kako se sistem i preventivno može zaštititi jest da tu većinu u društvu podijeli - na hetero- i LGBTIQ, na Hrvate i Srbe, na katolike i ateiste, na radnik/ce koje izrabljuje kapital i na radnik/ce u javnom sektoru ("uhljebe") itd. Tako se onda osiromašenim heteroseksualnim katoličkim muškarcima, kao zamjena za to što će ostati bez posla, plaće, javnog i dostupnog zdravstva i školstva, nudi to da im dovoljan umjesto kruha bude "ponos" što su bar "bolji" od lezbijki, pedera i transrodnih osoba, od Srba i ateista, od "komunjara".

Vrijeme je da shvatimo da neprijatelj nismo mi sami koji volimo ili ne volimo ovakav ili onakav seks, niti naša LGBTIQ susjeda ili rođak samo što vole koga vole i što se rodno izražavaju i identificiraju na ovaj ili onaj način, nego sistem koji stvara očaj, a koji onda na svoje patologije odgovara stvaranjem novih socijalnih patologija koje žrtvama čine ne samo one koji nečim odudaraju od većine nego u konačnici i sve nas", stoji između ostalog u priopćenju Radničke fronte, koja je reagirala na napad u zagrebačkom noćnom klubu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene