Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaševi odvjetnici tuže Butkovića i izvor iz Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Branimira Glavaša na današnjoj su konferenciji za novinare izvijestili da su istražnome sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču uputili zahtjev za prekidanje istrage u tzv. slučaju 'selotejp' u Osijeku.

Odvjetnik Marko Dumančić rekao je kako rješenje o tom zahtjevu očekuje za nekoliko dana, no 'to može biti i brže'.

Pročitajte i ovo Umro Terry Anderson Terry Anderson "Neki od njih su bili zli i psihopati": Umro novinar koji je sedam godina bio talac u libanonskom građanskom ratu Slika nije dostupna Arambašić: 'I dalje mi prijete'

Glavaševi odvjetnici Ante Madunić, Marko Dumančić i Dražen Matijević izvijestili su također kako su danas Općinskome državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave protiv Davora Butkovića, novinara 'Jutarnjeg lista', i nepoznate osobe - člana Vlade zbog današnjih napisa u 'Jutarnjem listu' i u 'Večernjem listu' kojima se, po njihovoj ocjeni, želi utjecati na pravosuđe u slučaju Glavaš.

Tekst Davora Butkovića u 'Jutarnjem listu' pod naslovom 'Još jedno ismijavanje elementarnih pravnih i etičkih načela' sadržava 'niz ocjena i kvalifikacija sudskog postupka koji je u tijeku, a vodi se protiv Branimira Glavaša na Županijskome sudu u Zagrebu', objasnio je odvjetnik Dražen Matijević.

Kako je 'u vrijeme objavljivanja spomenutog članka u tijeku
rješavanje žalbe koju je protiv rješenja istražnoga suca Zdenka Posavca (o privremenu prekidu istrage i ukinuću pritvora) podnijelo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, takav članak predstavlja najgrublji način prisile prema pravosudnom dužnosniku učinjen putem javnog medija', naveo je odvjetnik Matijević.

U tekstu u 'Večernjem listu' pod naslovom 'Vlada zabrinuta', uz podnaslov 'Sanaderov kabinet - Slom pravne države', među ostalim stoji kako su 'neslužbeni, ali pouzdani izvori prenijeli da su Banski dvori vrlo zabrinuti zbog tog događaja' te da se 'nakon konzultacija s pravim stručnjacima iz Vladinih krugova jučer čulo da je posrijedi svojevrstan slom pravne države'. 

Iz tog je teksta, drže odvjetnici, vidljivo da je zasad nepoznati
Vladin dužnosnik 'iznosio zaključke i stajališta Vlade kojima se izravno nastoji prisiliti suce koji u postupku donose odluku da te odluke prilagode onome što navodno želi Vlada'. 

'Iznošenjem takvog stava protiv odluke o prekidu istrage protiv Branimira Glavaša i ukidanjem njegova pritvora pod svaku cijenu želi se ishoditi od Izvanraspravnog vijeća, koje će odlučivati o žalbi Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu, pobijanje Posavčeve odluke', rekao je odvjetnik Matijević.

Dodao je kako će se od Državnog odvjetništva u Osijeku tražiti da otkrije 'člana Vlade koji je dao izjavu 'Večernjem listu' te
pokretanje optužnog prijedloga'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene