Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnici Branimira Glavaša i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić ustvrdili su da je nagađanje, neistina i pritisak na hrvatsko pravosuđe informacija u Jutarnjem listu koji je danas objavio da je Vrhovni sud u izmjenjenom obliku potvrdio Glavašu kaznu Županijskog suda.


Ako je ta informacija točna, onda to predstavlja 'sumrak hrvatskog pravosuđa' jer je netko od pet sudaca Vrhovnog suda dojavio kakva će biti prije službene objave, rekao je saborski zastupnik i osječko-baranjski župan Šišljagić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Vrhovni sud prihvatio žalbu DORH-a, Pevecima opet prijeti pritvor Slika nije dostupna Afera Spice: Obrana kaže da su dokazi nezakonito prikupljeni

Šišljagić je naglasio da odluka Vrhovnog suda u povodu žalbi na prvostupanjsku presudu Glavašu nije poznata optuženima, njihovim odvjetnicima ni HDSSB-u.

'Jedino je novinarima Jutarnjeg lista presuda poznata', kazao je Šišljagić, dodavši da ako novinari raspolažu relevantnom informacijom, onda je to 'nezapamćena sramota hrvatskog pravosuđa i njegove najviše instance Vrhovnog suda'. No, dodao je kako vjeruje da nitko od sudaca Vrhovnog suda nije medijima prokazao informaciju o svojoj odluci.

Dezinformacija koja se temelji na željama

Glavaševi branitelji Dražen Matijević, Veljko Miljević i Ante Madunić smatraju da medijski pritisci na pravosuđe u slučaju protiv Glavaša predstavljaju kazneno djelo i da se njima želi spriječiti pozitivna odluka Vrhovnog suda.

Matijević drži da je današnji napis dezinformacija koji se ne temelji na izvoru bilo kojeg dužnosnika već na željama. Dodao je da nikad nije čuo da je presuda objavljena u javnosti prije nego je dostavljena sudu i strankama.

Miljević je naglasio da nitko od branitelja nije iznosio osjećaj a kamo li saznanje da je Vrhovni sud nešto odlučio.

Madunić je rekao da napisi u posljednje vrijeme, a pogotovo današnji predstavljaju pritisak od strane EPH, posebno Jutarnjeg lista i da to prati čitav postupak.

Javni dio žalbenog postupka na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. završen je 2. lipnja na Vrhovnom sudu. Glavaševi odvjetnici navode da je gotovo nemoguće reći kada očekuju odluku Vrhovnog suda ali smatraju da bi to u razumnoj mjeri moglo biti u idućih 15 do 20 dana.

Glavaš je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen po zapovjednoj odgovornosti na deset godina zatvora jer je pripadnicima SUS-a naredio uhićenja, mučenja i ubojstva srpskih civila, a prije izricanja presude pobjegao je u BiH. (Hina)