Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku, Miroslav Rožac, izvijestio je da je danas dobio preslike izvješća Uprave za zatvorski sustav osječkog zatvora da trojica pritvorenika u predmetu "selotejp" štrajka glađu od 30. travnja.


Među njima je i Branimir Glavaš, koji ne jede još od 27. travnja i to naziva postom, a od prije tri dana štrajka još jedan okrivljenik.

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš i dalje štrajka glađu Slika nije dostupna Dr. Čavar: 'Spasite život Glavašu'

Od 30. travnja štrajkaju pritvorenici Ivica Krnjak, Dino Kontić i
Tihomir Valentić. 

Uprava za zatvorski sustav zatvora u Osijeku "o navedenim okolnostima izvijestila je Županijski sud u svojim izvješćima od 3. i 4. svibnja", rekao je Rožac te dodao da je potonjim
izvješćem Sud obaviješten da je toga dana u štrajk glađu stupio i peti okrivljenik Mirko Sivić.

Kao razlog štrajka pritvorenici navode nezadovoljstvo radom Suda i neosnovanost pritvora koji im je određen.

Osim toga u, današnjem priopćenju Rožac navodi da je "pritvorenik Branimir Glavaš 30. travnja odbio pretrage u Kliničkoj bolnici Osijek, na koje ga je uputio zatvorski liječnik, a odbijanje uzimanja hrane nazvao je postom".

Na novinarski upit zašto se dosad nije znalo da Glavaš štrajka glađu, glasnogovornik Rožac je rekao "da on kao glasnogovornik nije bio obaviješten, a da je bio obaviješten sudac Darko Krušlin".

Rekao je kako je informaciju zatražio nakon novinarskog upita o štrajku glađu Glavaša i ostalih.

Izjavio je i kako je predsjednika Županijskog suda u Osijeku
Ninoslava Ljubijevića obavijestio da kao glasnogovornik nije imao informacije o štrajku glađu okrivljenika u slučaju "selotejp" koje je Sud redovito dobivao iz osječkog zatvora.

Saborski zastupnik Ivan Drmić i Glavaševi odvjetnici potvrdili su da Glavaš štrajka glađu 11 dana.

Drmić je rekao kako Glavaš štrajka glađu jer je nezadovoljan radom Suda kao i diskriminacijom u odnosu na ostale optuženike u Hrvatskoj koji se brane sa slobode "među kojima su i srpski agresori koji su pucali po hrvatskim građanima".

Dodao je kako je Glavaš zaprepašten ponovljenom odlukom
Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku o određivanju pritvora, te da će javnost obavijestiti o nekim važnim činjenicama vezanima uz rad Izvanraspravnog vijeća, ali tek nakon odluke Vrhovnog suda o ponovljenoj žalbi na pritvor kako se to ne bi protumačilo kao utjecaj na Sud .

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević izjavio je kako ni odvjetnici nisu znali da "Branimir Glavaš štrajka glađu jer nije htio da se to protumači kao pritisak na sud".

Danas ih je izvijestio da već 11 dana ne uzima hranu i da je u
štrajku glađu. 

Zatvorskom je osoblju govorio da je to "njegov post iz vjerskih razloga", kazao je odvjetnik Matijević.