Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš ide u pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je jučer rješenje, kojim je prihvatilo sve pritvorske prijedloge iz optužnice ŽDO-a te produljilo pritvor šestorici osumnjičenika u slučaju "selotejp", a za Branimira Glavaša odredilo pritvor.

Pritvor protiv Glavaša i produljenje pritvora određeno je zbog posebno teških okolnosti kažnjiva djela, stoji u priopćenju. Protiv te odluke može se uložiti žalba u roku od 48 sati, o kojoj odlučuje Vrhovni sud, ali ona ne zadržava provedbu rješenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Županijsko državno odvjetništvo jučer je podiglo optužnicu protiv sedam osumnjičenika za ratni zločin, ubojstvo deset osoba i jedan pokušaj ubojstva, te zatražilo produljenje i određivanje pritvora. Izvanraspravno vijeće je odluku donijelo jučer kasno popodne, a sadržaj odluke Županijski sud je objavio danas.

Od jučer popodne do ranog jutra pred zgradom u kojoj stanuje Branimir Glavaš dežurali su brojni novinari radi njegova mogućeg privođenja. U ovome trenutku se ne zna kad će Glavaš biti priveden ili će se sam prijaviti sudu. Sada je u svojem stanu.

Glavaš traži suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva u vezi s pritvorom

Branimir Glavaš,  danas je oko 10,30 sati odjeven u odoru generala Hrvatske vojske izišao iz svog stana te je u pratnji stranačkih kolega i prijatelja novinarima rekao da je od suca Darka Krušlina zatraženo da pribavi suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora u vezi s pritvorom.

Glavaš je kazao kako je njegov odvjetnik Dražen Matijević pri
preuzimanju rješenja od nadležnog suca zatražio da pribavi suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora u vezi s pritvorom.

"Riječ je o drugoj fazi postupka, a za svaku fazu kaznenog postupka potrebno je pribaviti suglasnost toga povjerenstva", ustvrdio je Glavaš, ocijenivši kako je prijašnja suglasnost Mandatno-imunitetnog povjerenstva konzumirana u istražnoj fazi postupka.

Ponovio je kako su optužbe protiv njega politički motivirane i
usmjerene ne samo da ga se ponizi kao generala Hrvatske vojske i osobu koja se bavi političkim radom nego i da se ponizi Domovinski rat. Istaknuo je kako je ponosan na stvaranje hrvatske države i herojsku obranu grada Osijeka.

U priopćenju za javnost koje je podijelio novinarima Glavaš je
optužio glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da svjesno laže kad ga tereti da je izdao zapovijed o osnivanju postrojbe za posebne namjene koja je bila pod njegovim nadzorom.

Glavaš je novinarima podijelio i presliku zapovijedi o osnivanju prve diverzantske čete osječke operativne zone od 1. prosinca 1991. koju je potpisao tadašnji zapovjednik operativne zone brigadir Karl Gorinšek.

Glavaš je u pratnji stranačkih kolega i prijatelja potom otišao u jedan od osječkih kafića.

Za pritvaranje Glavaša nije potrebna suglasnost sabora

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Damir Sesvečan ocijenio je danas da za pritvaranje nezavisnog zastupnika Branimira Glavaša u tzv.
slučaju selotejp, u kojem je uz još šest osoba optužen za ratne zločine, nije potrebna nova suglasnost Hrvatskog sabora kao što to traži Glavaš.

"Sabor je već donio odluku o odobrenju pritvaranja Branimira Glavaša za isto kazneno djelo i isti postupak na zahtjev osječkog Županijskog državnog odvjetništva i po mojem mišljenju nema potrebe da MIP o tome ponovno odlučuje", kazao je Hini Sesvečan. "Međutim, ako ipak dođe
neki zahtjev Povjerenstvo će ga razmotriti", dodao je.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Mato Arlović i SDP-ov stručnjak za Ustav i saborski Poslovnik također smatra da parlament ne treba ponovno odlučivati o odobrenju za pritvaranje jer je o tome već odlučio kada je Glavašu ukinuo imunitet i odobrio pritvor u obje istrage.

"U 'slučaju garaža' Glavaš je bio pritvoren, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja on ukinut, no u 'slučaju selotejp' pritvor nikada nije ni bio konzumiran", kazao je Hini Arlović, dodavši kako, po njegovom mišljenju, nema zapreke da se sudska odluka o pritvaranju Glavaša odmah ne realizira.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene