Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branimir Glavaš ponovno je na Sudu Bosne i Hercegovine ustvrdio kako je u Hrvatskoj osuđen na zatvorsku kaznu bez stvarne krivnje te kako je zapravo bio žrtvom politički motiviranog progona.


Njegova je obrana od prizivnog vijeća tog suda zatražila ili ukinuće potvrde prvostupanjske presude od osam godina zatvora ili pak njezino znatno smanjenje.

Vezani članci Policija, BiH, ilustracija Tragedija u BiH: Žena oboljela od koronavirusa bacila se s trećeg kata bolnice Koronavirus, BiH U BiH preminula 61 osoba, dio zemlje zatvara kafiće i uvodi policijski sat: U Srbiji brojka novozaraženih u padu

Prizivno vijeće suda BiH pod predsjedavanjem suca Redžiba Begića razmatralo je žalbu Glavaševe obrane na presudu toga suda kojom je 20. rujna, na temelju zahtjeva hrvatskog Ministarstva pravosuđa, priznata osmogodišnja zatvorska kazna zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku.

>> Glavaš čeka odluku prizivnog suda, Kutle čeka zahtjev za izručenje

Glavaš, koji se od 20. rujna nalazi u pritvoru u Sarajevu, u sudnici se pojavio u pratnji odvjetnika Nikice Gržića koji ga je i ranije zastupao. U timu Glavaševe obrane bila je i Vasvija Vidović, sarajevska odvjetnica koja je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju zastupala optuženike poput bivšeg zapovjednika Armije BiH Rasima Delića i zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića.

'Zahtjev hrvatskog pravosuđa je manjkav'

Ničega što sam u životu radio nemam se razloga sramiti, a posebice ne onoga što sam radio u Osijeku

Obrazlažući zahtjev za ukidanjem izrečene zatvorske kazne odnosno njenim smanjenjem, odvjetnik Gržić pred sudskim je vijećem ustvrdio kako je zahtjev hrvatskog pravosuđa proceduralno manjkav, odnosno kako nisu bili ispunjeni uvjeti za izvršnost presude u Hrvatskoj, pa se tako prema njegovu mišljenju nisu stekli ni uvjeti da se od tijela vlasti BiH zatraži da Glavaša uputi na izdržavanje kazne.

Sam Glavaš pred sudskim je vijećem održao višeminutni govor, u kojemu je ustvrdio kako je žrtva 'politički upravljanog sudstva u Hrvatskoj'. 'Ničega što sam u životu radio nemam se razloga sramiti a posebice ne onoga što sam radio u Osijeku', kazao je među ostalim Glavaš, ustvrdivši kako nije počinio nikakve zločine a pogotovu ne one koji mu se stavljaju na teret.

Dodao je kako posljednja zbivanja u Hrvatskoj, 'koja pozorno prati', pokazuju da je bio u pravu kada je tvrdio da je hrvatsko pravosuđe pod političkom kontrolom te kako se to najbolje vidi kroz uzajamna optuživanja bivših i sadašnjih dužnosnika zbog manipuliranja pravosuđem. (Hina)