Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi oni koji glasuju za ovaj proračun su neodgovorni prema Hrvatskoj, poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. komentirajući prijedlog državnog proračuna za iduću godinu koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, koji bi o njemu sutra trebao raspravljati.


On je komentirao prijedlog državnog proračuna za iduću godinu koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor, koji bi o njemu sutra trebao raspravljati. Milanović je ispred SDP-ove središnjice pred novinarima izjavio kako na Vladin prijedlog proračuna gleda kao na 'proračun bez karaktera', te najavio da njegova stranka, kao ni za prošlogodišnje rasprave o proračunu, na taj prijedlog neće podnositi amandmane.

Vezani članci Vili Beroš Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

>> Kuštrak: Novi proračun je pokušaj održavanja statusa quo

>> 'Proračun je neprihvatljiv, rebalans će biti nužan'

'Nismo amandmane podnosili ni prošle godine i drago nam je da je to velika većina javnosti i medija shvatila kao nešto jedino moguće, neću reći dobro, jer tu nažalost ništa nije dobro, nego kao nešto jedino moguće. Sudjelovat ćemo u raspravi o proračunu, imamo neke zakonske prijedloge, ponovit ćemo ih i time dati doprinos u borbi protiv neodgovornosti koja obilježava ovaj proračun', rekao je.

Gle čuda, fiskalna odgovornost

Izrazio je, ipak, zadovoljstvo što je Vlada najavila donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i napomenuo da je taj zakonski prijedlog njegova stranka predlagala još prije godinu dana. 'Tada su nas gledali u čudu, a danas, gle čuda, to se ipak usvaja. Dobro je da imamo zakon o fiskalnoj odgovornosti, to je prijedlog SDP-a, ništa drugo nažalost nije dobro', kazao je Milanović.

Upitan kako komentira tvrdnje predsjednika HNS-a Radimira Čačića da je Vlada taj zakon trebala u Sabor uputiti puno prije, a ne sada kada je Hrvatska u krizi i na taj način obvezati i u radu ograničiti buduće vlade, ponovio je da je taj zakon SDP predlagao prije godinu dana. Naglasio je da je ta mjera dobra kao sistemski zakon, i da bi, načelno govoreći, bilo bolje da je donesen ranije.

Ignorirao Šukera

'No, nije bio donesen jer nije bilo želje da se to napravi, nije bilo političke hrabrosti, nije bilo volje, nije bilo odlučnosti i zato imamo ovakav proračun', poručio je Milanović. Nije želio komentirati današnju izjavu ministra financija Ivana Šukera da su oni koji upozoravaju na tešku ekonomsku situaciju 'katastrofičari' te ih pozvao da ne plaše građane. (Hina)