Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt urednika

'Glas Koncila': Oslobađajuća presuda generalima povijesna prekretnica u životu Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Glas Koncila' se u novom broju osvrnuo na oslobađajučku hašku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Katolički tjednik 'Glas Koncila' u novom broju ocjenjuje da je oslobađajuća haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču sudbinski važna i prava povijesna prekretnica u životu Republike Hrvatske, premda se glavna struja javnoga mnijenja upire umanjiti njeno značenje te istodobno dati veće značenje nepravomoćnoj osuđujućoj presudi bivšega predsjednika Vlade.

U uredničkom komentaru Ivan Miklenić piše da, dok nepravomoćna presuda bivšem predsjedniku Vlade očituje dobar korak u nastojanju za iskorjenjivanje zloporaba političara te se ono mora dugoročno nastaviti i dohvatiti i one koji su učinili još veće štete općemu dobru hrvatskoga naroda, haška oslobađajuća presuda samim izricanjem bitno je promijenila unutarhrvatsku političku situaciju i snažno učvrstila međunarodni položaj Republike Hrvatske.

>> Komentar 'Glasa Koncila': Čas zaokreta za državnu politiku

'Polazeći od te samom oslobađajućom presudom nastale nove političke situacije u Hrvatskoj, Komisija 'Iustitia et pax' HBK-a iznijela je logične zahtjeve koji neće moći biti ignorirani. Može sadašnja vlast odgađati udovoljavanje tim zahtjevima, no svakim danom odgađanja sve će više gubiti na svojoj vjerodostojnosti jer su ti zahtjevi objektivni, neupitni i lišeni svakoga ideološkoga, stranačkoga ili dnevnopolitičkoga obilježja', navodi se u komentaru 'Tri zahtjeva' koji govori o zahtjevima Komisije 'Iustitia et pax' Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Kako se podsjeća, prvi zahtjev Komisije 'Iustitia et pax' glasi - da se otkriju prave žrtve i pravi počinitelji zločina, dakle počinitelji zločina nad hrvatskim i nad srpskim civilima.

'To konkretno znači da odgovarajuća hrvatska represivna tijela više neće moći, kao što su to do sada često činila, ignorirati hrvatske civilne žrtve stradale u mjestima - koje je pobrojio i objelodanio dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra o Domovinskom ratu', napominje se u komentaru i dodaje kako je haškom oslobađajućom presudom zaključeno vrijeme minoriziranja hrvatskih civilnih žrtava i napuhivanja srpskih civilnih žrtava, premda baš svaka žrtva, bez obzira na nacionalnost, znači gaženje najveće svetinje - čovjeka.

U tom kontekstu važna je i poruke Komisije, smatra komentator, da se 'ne smije odustati od tužbe za genocid za koju se je Međunarodni sud pravde proglasio mjerodavnim i prije presude za 'Oluju', jer je to pitanje pravde, a onda i mira'.

Drugi zahtjev Komisije 'Iustitia et pax' mogao bi se, kako se navodi u komentaru, formulirati kao traženje političke osude odgovornih u hrvatskoj vlasti koji su propuštali štititi legalne i legitimne hrvatske nacionalne interese pred faktorima međunarodne zajednice glede nekih stavova optužnice protiv hrvatskih generala i Hrvatske.

'Ako i političari, kako se to i uobičajilo u Hrvatskoj, taj utemeljeni i pravedni zahtjev ignoriraju, stići će ih naplata na izborima, i ne samo jednima', napominje se u komentaru.

Treći zahtjev Komisije 'Iustitia et pax', kako se dodaje, odnosi se na postupanje pravne države za očito kršenje hrvatskih zakona te za nadoknađivanje moralne i materijalne štete proskribiranima 'jer su vjerovali u nevinost nevinih ljudi'.

'Zahtjev je pravde nadoknaditi štetu zbog dugog procesa nevino zatvorenim i proganjanim ljudima, tj. generalima, 'prijateljima i znancima generala koji su bili prisluškivani, čiji su stanovi bili pretraživani, koji su bili proskribirani', te onima koji su zbog uvjerenja u nevinost hrvatskih generala izgubili posao, poput ravnatelja Osnovne škole Petra Zrinskoga u Zagrebu', stoji, uz ino, u komentaru 'Glasa Koncila'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva obljetnica VIDEO Prisjetite se dana kada su oslobođeni hrvatski generali Slika nije dostupna 'Godina slobode' Iza kulisa povijesnog dana ponosa i slave – oslobađanje generala Gotovine i Markača!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene