Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika vlasti

Glas Koncila: U Hrvatskoj je na djelu karikatura demokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glas Koncila nastavlja s kritikom nove vlasti i među rijetkim je medijima u Hrvatskoj, koji otvoreno kritizira poteze nove Vlade, pa tako glavni urednik mons. Ivan Miklenić trenutačno stanje u Hrvatskoj naziva karikaturom demokracije.

‘Od nove vlasti mnogi su (ne)opravdano očekivali stvarni zaokret, jer je ne samo stvarni zaokret nego i za sam opstanak Republike Hrvatske on nužan, a nova vlast kozmetičkim promjenama zapravo nastavlja utrtim stazama besciljnog životarenja mlade države i gotovo svih njezinih stanovnika. U predizbornoj kampanji – koja je objektivno trajala gotovo sav mandat prijašnje koalicijske vlasti, a ne samo pred parlamentarne izbore – te u medijskom pripravljanju terena za dolazak na vlast nove, sadašnje grupacije vrlo je bučno najavljivana promjena, poboljšanje, a već sada je očito da prijeko potrebnog zaokreta nema niti ga je realno očekivati. Za opće dobro hrvatske nacije potpuno je irelevantno kako se zovu političari i koje su političke stranke na vlasti, a političari stvaraju dojam kao da je baš to jedino važno, a ne vizija, strategija i stvarno djelovanje za boljitak Hrvatske’, piše Miklenić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miklenić kritizira 'Vlasti je dobro došlo svako događanje za odvraćanje pozornosti' Slika nije dostupna Glas Koncila: 'Neslaganje s Vladom ne može se predstavljati kao 'križarski rat''

Dodaje kako ‘pomniji analitičari ne mogu sakriti tjeskobu što političari općenito, pa ni novi nositelji državnih vlasti u Hrvatskoj nemaju volje ni snage ni vizije nužnosti suočavanja s korijenima zla u svim segmentima hrvatskoga društva, kao što su na primjer neravnopravnost i nejednakost hrvatskih građana, odnosno povlaštenost određenih pojedinaca i skupina pred zakonom, ili kao što je njegovanje karikature od demokracije umjesto što je moguće potpunije, stvarnije i savršenije demokracije, tj. poštivanja i ostvarivanja volje većine u društvu’.

‘Nova vlast baš ničim nije dala naslutiti da kani u zakonske okvire svesti odnosno obračunati se s povlaštenim pojedincima i interesnim skupinama koji izravno u iznosima na milijarde kuna već godinama teško oštećuju hrvatski državni proračun. Nova vlast također dosad nije ni pisnula o nužnoj promjeni cjelovitog izbornog sustava u Hrvatskoj bez čega nema izgradnje stvarne demokracije niti mogućnosti kontrole onih na vlasti, a bez čega nema ni stvarnog razvijanja zakonitosti koja bi jednako obvezivala, od predsjednika države do posljednjeg građanina’, kaže Miklenić.

>> Oporba, sindikati i poslodavci ne znaju što bi, ali znaju što ne bi

‘Sve vlade, prošle, sadašnje i buduće, dok u Hrvatskoj ne ustroje transparentni demokratski sustav i dok ne ostvare stvarno sankcioniranje nepoštivanja i kršenja zakona, mogu samo sanjati pošteno izvršavanje proračuna, tj. poštivanje strogo i isključivo namjenski trošenje sredstava kad je to zaista potrebno i korisno te izvršavanje obveza prema državnom proračunu kako onoga koji zapošljava 30.000 radnika, tako i onoga koji uzdržava samoga sebe. No, žele li zapravo političari da se u Hrvatskoj uvede red, stvarna demokracija i beskompromisno sankcioniranje nepoštivanja zakona, ili im više odgovara nered, karikatura od demokracije i 'prilagođavanje' zakona već prema potrebama ili prema svojim? Može li i hoće nova koalicijska vlast lijevoga centra u tim bitnim područjima društvenoga života u Hrvatskoj išta mijenjati’, pita se glavni urednik Glasa Koncila. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene