U hrvatskim školama gotovo je dvostruko više gladne djece nego što se procjenjivalo. Pokazao je to natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih za projekt financiranja prehrane siromašne djece u školama.


Ministrica Milanka Opačić potvrdila je za Dnevnik NOVE TV da je u Hrvatskoj 17 tisuća djece koja nemaju za obrok u školi. Od jeseni će za svu prijavljenu djecu biti osigurani besplatni obroci, za što je u proračunu osigurano 17 i pol milijuna kuna.

Punog želuca lakše se pišu zadaće, no da nema pomoći drugih, ova djeca Nurijete Jurić iz Darde bila bi gladna.

'Jako teško bi mogla odvojiti za svakoga posebno za užinu. To, iskreno rečeno, bilo bi nemoguće', kaže Nurijeta.

Iako su službene procjene bile da u Hrvatskoj gladuje 10.000 djece, brojka je gotovo dvostruko veća. Za njih je od jeseni osigurano 17,5 milijuna kuna. Ministrica poručuje - bit će dovoljno za sve.

Vezani članci Sportski praznici mladih: Poticanje aktivnosti - 2 Razgibavanje od glave do pete: Kako natjerati klince da dignu glave od računala Slika nije dostupna Opačić: Gladna djeca su uglavnom u romskoj populaciji

Opačić: Gladna djeca su uglavnom u romskoj populaciji

'Apsolutno dovoljno će biti sredstava i sa ovih 17 i pol milijuna kuna mi smo pokrili svu potrebitu djecu', ističe Opačić.

Dok projekt ne zaživi, topli obrok gladnoj djeci ovdje su osigurali donatori. Projekt će provoditi nevladine udruge i Crveni križ.

Spas je to i za Nurijetu, koja se svakako snalazi .
'Suprug donese iz pekare onako na vreće, više, onda ja njima stavim u škrinju', kaže.

Do jeseni bi sve trebalo biti spremno da svakom djetetu barem u školi tanjur bude pun.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook