Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza poručio je u utorak kako za njegovu stranku suradnja s desnicom ne dolazi u obzir, odgovorivši time na novinarski upit je li moguća koalicija s HDZ-om kao relativnim pobjednikom izbora.


Sponza je na konferenciji za novinare u Puli istaknuo kako je IDS vrlo jasno artikulirao svoj stav da pripada u lijevi politički centar.

Vezani članci Slika nije dostupna 'ŠTO JE SIGURNO, JE SIGURNO' Stranka koja s najmanje opterećenja izlazi na izbore Slika nije dostupna Flego: konkretnim mjerama i programima osnažili smo istarsko gospodarstvo

"Mi smo u tome najvjerodostojnija stranka i za nas suradnja s desnicom ne dolazi u obzir, jer jedan čovjek preko noći ne može promijeniti habitus stranke. Slijedom toga, ako govorimo o doprinosu gospodarskog rasta i oporavka koji je nužan i neophodan, biti u opoziciji ne isključuje odgovornost i obvezu doprinosa kroz određena zakonska rješenja", kazao je.

Za povlačenje Zorana Milanovića s čela SDP-a rekao je kako su to unutarstranačke stvari SDP-a. "Mi vodimo brigu o našoj stranci, a upravo je IDS visokim stupnjem odgovornosti odradio prijelaz unutarstranačkih izbora i kroz odgovoran pristup pokazao drugima kako bi se trebali ponašati", dodao je Sponza.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatom koji je na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima IDS ostvario u koaliciji s PGS-om i Listom za Rijeku, ocijenivši ga najboljim izbornim parlamentarnim rezultatom u povijesti IDS-a.

Kao primjer je naveo da je IDS s partnerima u Rijeci ostvario dvostruko bolji rezultat nego ikada ranije, dok je u odnosu na izbore 2007. godine dobio potporu veću za 6,6 posto, a u odnosu na prošle izbore koalicija je dobila povjerenje birača veće za 3,02 posto.

"Našom vjerodostojnošću i dosljednošću to smo i zaslužili, jer smo uvijek zastupali interese građana. IDS je definitivno stranka koja najjače i najkvalitetnije zastupa interese građana Istre, nikad ih nismo izdali, a ono što nas veseli jest činjenica da IDS 26 godina vjerodostojno i dosljedno priča o sadržaju politike poput decentralizacije", poručio je Sponza.

Upozorio je kako se Hrvatska nalazi u teškoj gospodarskoj i društvenoj krizi te stoga IDS očekuje da se nakon ovih izbora "prestane raspravljati o rigidnoj retorici te očekuje jedan civilizacijski iskorak kako bi se svi skupa fokusirali na ono što je potrebno". "Hrvatska ima gospodarski rast i najbolju ostvarenu turističku sezonu, no to nije dovoljno. Svi skupa kao društvo moramo biti koncentrirani na gospodarski oporavak, investicije, rast zaposlenosti i decentralizaciju", istaknuo je glavni tajnik IDS-a. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju