Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska bi uskoro trebala postati članicom euro-atlantskih integracija i na tome je putu neće usporiti ni kriza oko europskog ustava, izjavio je u srijedu u Zagrebu Hans-Dietrich Genscher.


"Hrvatska će uskoro postati članicom Europske unije i NATO-a i to će biti dobro za nju kao i za te integracije", rekao je Genscher u svom predavanju održanom prigodom Dana hrvatske diplomacije i obilježavanja 15. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija"

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija od 11. - 16. lipnja ove godine organizira niz aktivnosti kojima obilježava taj dan, a dolazak Genschera velika je čast, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović zahvalivši mu na "velikoj ulozi u procesu međunarodnog priznavanja Hrvatske tijekom 1991. i 1992. godine".

"Ne bih se u to doba mogao tako angažirati da nisam bio uvjeren da hrvatski narod želi živjeti u slobodi i demokraciji i u ujedinjenoj Europi", istaknuo je Genscher dodajući da je međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije bila "potrebna, dobra i pametna odluka i bilo je važno da se donese jednoglasno".

On je podsjetio da je jednoglasno priznanje Hrvatske i Slovenije od strane EU-a bilo ključno da to učini i cijela međunarodna zajednica.

Govoreći o europskom ustavu i polemikama treba li i može li Unija primati nove članice dok se ustav ne donese, Genscher je rekao da je "vrlo siguran" da će Hrvatska postati članicom te da zemlje kandidati za članstvo ne mogu bi taoci europske ustavne krize jer to nema smisla. 

"To ne može i neće tako funkcionirati. Vrlo sam siguran da će
Hrvatska postati članicom".

"Čini mi se da Hrvatska već danas živi u Europskoj uniji, iako još nije formalno članica, a to je dobra priprema za buduće članstvo", naglasio je.

Također je izrazio zadovoljstvo što Hrvatska ne samo riječju nego i djelom želi ispuniti svoje obveze koje stoje pred njom kao pred europskom državom.

Na kraju je Genscher poručio: "Hrvatska, dobrodošla u EU i NATO!"

Na predavanju su bili diplomati akreditirani u Republici Hrvatskoj kao i nekoliko bivših hrvatskih premijera i ministara vanjskih poslova.

Hansa-Dietricha Genschera, koji je u Hrvatskoj upamćen kao jedna od najzaslužnijih osoba za međunarodno priznanje RH, u srijedu poslijepodne primio je premijer Ivo Sanader.