Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je Mladen Kruljac?

General čije ime nije strano na stranicama crnih kronika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko Kruljčeva promaknuća 2007. godine na mjesto zapovjednika Kopnene vojske podigla se velika prašina. Generala se također spominjalo kao 'šefa najmoćnijeg klana u Slavonskom Brodu', no to nikad nije dokazano.

Kruljca je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić promaknuo za zapovjednika Hrvatske kopnene vojske 2007. godine i to na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i uz suglasnost ministra obrane. Njegovo imenovanje je naišlo na glasne kritike, no vlast je podržavala Kruljca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlouporaba položaja Svi optuženi u 'aferi Sibinj' proglašeni krivima! Slika nije dostupna Suđenje Mladenu Krljucu Mesić: Nisam zapovjedio sporne radove

'Da je postojalo bilo što, što bi sprječavalo imenovanje, ne bih ga predložio. O svakome od nas građani mogu imati percepciju, no ne smije nas voditi percepcija, nečije impresije nisu meritorne za to', kazao je tadašnji ministar obrane Berislav Rončević podsjećajući da je protiv Kruljca odbačena kaznena prijava.

Nije prošao provjeru?

Pojavili su se i napisi u medijima kako novi zapovjednik nije prošao tzv. sigurnosnu provjeru za domaću vojnu službu te da ne može može dobiti NATO-ov sigurnosni 'certifikat' koji je nužan uvjet za slobodan pristup NATO-ovim informacijama, dokumentima i povjerljivim sastancima s njegovim predstavnicima.

U obranu generala stali su i Mesić i Rončević. Mesić je rekao da je general Kruljac u Domovinskom ratu bio jedan od najistaknutijih zapovjednika i izvršio ono što je domovina od njega tražila, bio je na školovanju u Americi i tada je 'za njega izvršena provjera, koja je također bila čista'.

Poznat i u crnoj kronici

Kruljčevo ime nije strano ni stranicama crnih kronika, a osim nikad potvrđenih optužbi za zlostavljanje sugrađana u Slavonskom brodu, generala se spominjalo u vezi s revolveraškim obračunom u tom gradu, u kojemu su smrtno stradali njegovi bliski prijatelji braća Prgomet. Tada se pričalo kako je Kruljac 'šef najmoćnijeg klana u Slavonskom Brodu, što također nikada nije dokazano. (J.G./Agencija Vlm)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene