Glasovima birača može se pohvaliti Mislav Kolakušić. Osvojio ih je svojim antikorupcijskim programom. Izjavio je kako je godinama prijavljivao korupciju, ali da nije bilo pomaka. U utorak ga je demantirao glavni državni odvjetnik. Tko govori istinu i je li kaznenih prijava bilo ili nije?

Galerija


Povjerenje građana pridobio je radom proteklih sedam godina, poručio je Mislav Kolakušić dan nakon izbornog uspjeha. "U svih tih 7 godina nikada nisam čuo niti jedan jedini istinski argument protiv mojih pravnih tvrdnji niti je itko ikada stao preko puta mene i rekao 'to, to i to nije istina''', rekao je Kolakušić.

Vezani članci Nova državna odvjetnica položila prisegu Glavna državna odvjetnica napokon pred medijima: "Hrabro smo zagrizli u borbu s korupcijom, a sad nas umjesto pohvala kritiziraju" Dražen Jelenić (Foto: Dnevnik.hr) Glavni državni odvjetnik kritizirao Kolakušića pa za Dnevnik Nove TV poručio: „Koliko ja znam, nije baš bilo kaznenih prijava za koje tvrdi da ih je podnio“

A tijekom sedam godina je, kaže, podnosio kaznene prijave. "Ja sam se borio protiv korupcije. Ja sam nekoliko puta USKOK-u u ime Trgovačkog suda podnosio i kaznene prijave i obavijesti sukladno Zakonu o USKOK-u. Po niti jednom predmetu, iako se radi o milijardama kuna, malo dijete bi vidjelo o kojim kaznenim djelima se radi, ništa se nije dogodilo. Meni jednostavno nije preostalo ništa nego da uđem u politiku'', kazao je Kolakušić.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je za Dnevnik Nove TV ocijenio da je Kolakušić sudac koji se ponašao kao političar. ''Naravno da se u toj kampanji sudac, odnosno bolje da kažem bivši sudac Kolakušić, ponašao kao političar, a ne kao pripadnik pravosuđa, a i to mu je onda donijelo očito i ovaj politički uspjeh'', smatra Jelenić.

Na pitanje i što je s Kolakušićevim kaznenim prijavama, Jelenić kaže da ih nije bilo. ''Koliko je meni poznato nije bilo baš kaznenih prijava'', rekao je.

Kolakušić nije htio pred kamere

Odgovor smo potražili i od samog Mislava Kolakušića. Odbio je stati pred kameru, no uputio nas je na dvije kaznene prijave udruge Antikorupcija.

Iz Kolakušićeva tima tvrde da je bilo više kaznenih prijava tijekom sedam godina, no dobili smo uvid u samo dvije. Jedna je podnesena protiv predsjednika zagrebačkog Trgovačkog suda zbog sumnje u korupciju, druga protiv Ante Ramljaka, Fabrisa Peruška, Irene Weber i nepoznatih osoba iz tvrtke Tisak zbog više kaznenih djela u slučaju Agorkor.

Koliko su kaznenih prijava primili i protiv koga, upitali smo državna odvjetništva i USKOK. Odgovorili su da ne daju podatke iz evidencije, ali se i osvrnuli na jednu, prijavu protiv šefa Trgovačkog suda. Nije bila kaznena prijava nego predstavka, objašnjavaju.

Iako Kolakušić u prijavi sumnja na korupciju suca, nije ju poslao na za to nadležni USKOK, nego na Općinsko državno odvjetništvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr