Neki od njih su smijenjeni, neki su zbog ozbiljnih istraga sami dali ostavku. Provjerili smo gdje su danas i što rade ministri koji su pod teretom afera napustili Plenkovićevu Vladu. I doznali da je u slučaju dvojice USKOK završio posao, no nekima se tek bavi.

Galerija


Od ministrice do konzultantice za europske poslove. Gabrijela Žalac u vinkovačkom poduzetničkom inkubatoru ima ured. Pokrenula je tvrtku. Iskoristila i subvenciju od 5 tisuća kuna.

Vezani članci Andrej Plenković - 1 Plenković o susretu na Pantovčaku: "Jedina tema bila je nabava aviona. Zajedničko polaganje vijenaca? Ne moramo više o tome divaniti" Andrej Plenković Plenković o Vijeću za obranu: "Milanoviću smo poslali ponudu s dva termina, a očito je da se želi ukrcati u vlak suodlučivanja o nabavci aviona"

"Mi imamo mogućnosti u proračunu pomoći svima onima koji ulaze u svijet biznisa. Kao i svatko tko je otvarao tvrtku u Vinkovcima, tako i Gabrijela Žalac, dobila je potporu za osnivanje tvrtke", kaže Ivan Bosančić, HDZ-ov gradonačelnik Vinkovaca.

Doznajemo, konzultantske usluge nudi i u susjednoj BIH. A baš ovaj tjedan protiv bivše HDZ-ove ministrice USKOK je opet proširio istragu. Sumnjaju da je lobirala za kredit u aferi vjetroelektrane. Na pozive ne odgovara. U stranci je zasad sigurna.

Prijeti mu optužnica

Kao i Lovro Kuščević, koji je nakon ostavke nakratko grijao i saborsku fotelju.

"Tko će voditi računa o tome, Bogu hvala imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti...", govorio je Kuščević u lipnju 2019.

Kuščevićev brački konto pratili su tužitelji. Optužnicu, koja mu prijeti zbog navodnih malverzacija s prenamjenom zemljištem i POS-ovim stanovima - čeka na Braču. I kuje planove.

"Trenutačno koristim naknadu 6+6 i pripremam se za poduzetničke vode. Odluka DORH-a uopće me ne zabrinjava jer sam sve radio u skladu sa zakonom i ako bude podignuta predizborna optužnica, ne sumnjam da ću na sudu dokazati nevinost", govori bivši ministar.

Ministarsku zamijenio foteljom u Hrvatskim cestama

I Gorana Marića nekretnine i kupoprodajni ugovori stajali su političke pozicije. Novu, savjetničku našao je u Upravi Hrvatskih cesta.

"Prioritetno je zadužen za poslove upravljanja imovinom i korporativnog upravljanja. Sudjeluje u radu projektnog tima Društva, koji vodi projekt izgradnje DC403 u Rijeci, i to u dijelu krucijalne pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, nužnih za realizaciju projekta", objašnjavaju iz Hrvatskih cesta.

Ne otkrivaju detalje, ali iz USKOK-a za Dnevnik Nove TV potvrđuju: u Marićevu slučaju nisu utvrdili sumnju u kazneno djelo, pa nisu imali ni razloga za daljnje postupanje.

I dalje u medicinskim vodama

Isti epilog i s Milanom Kujundžićem, čiju su imovinu češljali i provjeravali prijateljsko-poslovne veze. On pred kameru ne staje.

"Nisam čovjek bez karijere i bez znanja", poručio je početkom 2020.

Ostao je u medicinskim vodama. Kaže, operira i pomaže kolegama, ali ne na starom radnom mjestu, već na zagrebačkom Merkuru. Dijeli ga godinu dana do mirovine, a politika ga ne zanima.

Političar pa vinar

Na apolitičnom stavu Tomislav Tolušić gradi imidž svojih vina. Novopečeni vinar neopterećen je repovima afera s imovinom.

"Fizički je ovaj posao sigurno zahtjevniji od same politike, ali psihički nije za usporedbu. Ja i dalje mislim da se od poljoprivrede može korektno živjeti. Kušajte, pa procijenite jesam li bolji političar ili vinar", kaže bivši ministar poljoprivrede.

Kako bilo, ni bivše kolege nisu to još ocijenile. Aktualni ministar obrane Mario Banožić, kaže, Tolušićevo vino još nije probao.

Možda nisu viđeni skupa, ali premijer koji je većinu branio, pa im zahvalio na suradnji priznaje - s nekima je u kontaktu.

"Nismo toliko često skupa kao kad je netko član Vlade, netko tko nije član Vlade ne vidim ga toliko", kaže Plenković.

Ali viđa Martinu Dalić. Otišla je pod pritiskom slučaja Borg, a nedavno se vratila na čelo koprivničkog prehrambenog diva.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr