Na svojoj inauguraciji izabrana predsjednica želi nositi lentu, predsjednički simbol koji se u javnosti nije pojavljivao još od predsjednika Franje Tuđmana.


Kutija u kojoj se čuva lenta predsjednika Republike Hrvatske nije otvarana godinama. U njoj se nalazi trobojnica, ukrašena zlatnim obrubom. Na sredini ima grb, s lijeve strane ukrašen zlatnim grančicama hrasta, a s desne zlatnim grančicama masline. Jedan kraj lente s drugim spaja se kopčom, a ona na sebi ima pleter i grb predsjednika države.

Vezani članci Sabor, ilustracija Milanović ipak nije jedini: Na konstituirajuću sjednicu Sabora nije došao još jedan hrvatski predsjednik Andrej Plenković za govornicom Trideseta obljetnica osnutka HDZ-a u Makarskoj: „Da Tuđman 1991. nije imao jaki HDZ, ne bi ništa napravili“

'To je pravo svakog predsjednika da odluči. I zastavu i lentu trebalo bi koristiti u određenim prilikama, ali nije obavezno naravno', rekao je Želimir Kramarić, bivši ravnatelj državnog protokola. Sama lenta, znak je predsjedničke časti.

Dopustili joj preseljenje u Visoku, a ona poručila: 'Vlada je trebala čekati s tom odlukom!'

Lenta koja se čuva u uredu predsjednika, zadnji je puta korištena 1999. godine. Koristio ju je jedino predsjednik Franjo Tuđman i to u svečanim prigodama. A one su, kaže zakon: Dan državnosti, predaja priznanja i akreditiranje diplomatskih i konzularnih predstavnika.

Predsjednik Tuđman nosio ju je i u drugim prilikama. 'Tijekom davanja prisege, prisega Vlade, jer u to doba je bio polupredsjednički sustav, zatim prisega Ustavnog suda', kaže Kramarić. Prvi predsjednik Franjo Tuđman, kaže nam tvorac Ustava Vladimir Šeks, i osobno je bio uključen u izradu državnih simbola, s ostalim stručnjacima.

'Razrađivao je s njima različite modele i ideje koje su predlagali. On je u konačnici odabrao', rekao je Šeks. Uz lentu, predsjednik Republike ima i zastavu. 'Trebalo je stvoriti novu tradiciju koja je u raznim brojnim demokratskim zemljama postojala', dodaje Šeks.

Tako primjerice lentu nosi austrijski predsjednik, predsjednici Kolumbije i Paragvaja te Brazilska predsjednica Dilma Rusef i Argentinska Kristina Fernandez de Kirchner. Nakon inauguracije Grabar Kitarović, lenta se u Uredu predsjednika čuva do sljedeće svečane prilike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook