Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemljopis i vrijeme

Gdje je najveći rizik od moždanog udara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznadprosječne temperature pogoduju virusima, a južina posebno teško pada Slavoncima.

U posljednjih 20 dana, 20 pacijenata u Osijeku preminulo je od posljedica moždanog udara. Uz naglo zatopljenje liječnici kao razloge navode i preobilno konzumiranje hrane tijekom blagdana, te emocionalne stresove kojima su tih dana ljudi izloženi više nego inače.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

Na godinu u Hrvatskoj od posljedica moždanog udara umre jedan cijeli grad veličine Raba, osam i pol tisuća ljudi. Crnu statistiku najviše popunjavaju Slavonci i Ličani, dok se Istrijani i Dalmatinci najbolje znaju čuvati od moždanog udara. Tatjani Ezgeti se smiju kada kaže da je bolesna od vremena, no liječnici je shvaćaju ozbiljno.

>> Moždana kap od Božića usmrtila 20 Osječana

Moždanih najviše u Slavoniji

'Kad je južina stalno mi se vrti, padam u nesvijest i trne mi donji dio čeljusti i osjećam slabost u rukama', tvrdi. Na žalost nije jedina jer južina,vlaga u zraku, teška hrana i malo kretanja napunili su čekaonice po bolnicama. Predstojnica Klinike za neurologiju Silva Butković Soldo kaže da u prosjeku ima od 20 do 30 pregleda na dan, a od toga ih oko 15 bude hospitalizirano.

Bolnice najviše pune pacijenti u kontinentalnoj Hrvatskoj. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara najviše umiru u Slavoniji, Bilogori i Lici, a posebice tijekom i nakon blagdana. Specijalist javnog zdravstva Nikola Kraljik se našalio kako je Slavonija najrizičnija jer se za razliku od juga zemlje oni 'bećarski' ponašaju prema svom zdravlju.

>> 'Bolesti srca i moždani udar mogu se spriječiti u 90 posto slučajeva'

Uz more se lakše diše

Uz more se lakše diše jer statistički, Istrane i Dalmatince moždani udar najmanje pogađa. Dok su suha kifla za doručak, pizza za ručak i kulen za večeru u Slavoniji normalna pojava, Istranima je draža 'lakša' hrana, a i liječnici preporučuju što više kretanja i gibanja Vlasnici kućnih ljubimaca to najbolje znaju. Pas će vas prisiliti na svakodnevnu šetnju. Većina, na žalost, tek kad završi u bolničkoj postelji počne mijenjati loše navike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene