Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Što će biti samnom?'

'Gdje god pitam za posao kažu mi da sam star'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je 200 radnika jedine hrvatske tvornice za preradu škroba dobilo otkaz. Tvornica u Belom Manastiru je u stečaju, a radnici nisu primili plaću već osam mjeseci.

Tvrtka je u blokadi 700 dana, a vjerovnicima duguje 220 milijuna kuna. Tvornica je u rukama nizozemskih vlasnika koji se danas pri uručenju otkaza radnicima, nisu pojavili. Iako su radnici u prvom isplatnom redu, teško je očekivati da će se bilo što od imovine tvrtke naći u stečajnoj masi. Radnička potraživanja od oko deset milijuna kuna kap su u moru.

Pročitajte i ovo Tvrtka MB Namenska U Srbiji Eksplozija u vojnoj tvornici: Vidi se gusti crni dim, ozlijeđeni prevezeni u bolnicu Boeingova tvornica u Rentonu Model 737 Max Moguća nova greška na Boeingovim avionima: Na sigurnosni pregled odlazi 50 mlažnjaka

'Otkazni rok vam je 30 dana, znači danas je 5.10. rok vam ističe 5.11.', rekla je okupljenim radnicima stečajna upraviteljica. Umjesto na platne liste, danas su se morali potpisati na otkaz ugovora o radu.Strojevi su zaplijenjeni, vjerovnici potražuju, svaki je čavao u tvornici je zadužen.

Bez prihoda

Damir Salaj od danas je na ulici, a žena i dvoje djece ostaju bez izvora prihoda. 'Žalosno je to, dok ovi vladaju, što će samnom biti sutra, ne znam, gdje da se zaposlim, gdje god pitam kažu mi da sam star', rekao je u suzama, otpušteni radnik. 'Zamolio bih Jadranku Kosor da dođe ovdje. Mi smo slijepo crijevo, ne znam do kada, sama bijeda i nezaposleni', rekao je Ferenc Rabi, otpušteni radnik.  'Završio sam na ulici, ja ne znam kako nastaviti živjeti', kaže Damir Šimić, otpušteni radnik. 'U Hrvatskoj je popularno da radnici propadnu, a vlasnici imaju novac i idu dalje u biznise', dodaje Rabi.

Prije tri godine 'puna usta' boljeg života

Prije tri godine priča je bila drugačija. Tvornica je pompozno otvorena, a vladajućima su bila 'puna usta' boljeg života. 'Tu će biti osjetno poboljšana stopa zaposlenosti', rekao je Vladimir Šeks, u proljeće 2006. godine. Danas od zaposlenosti nema ni 'z'. 'Ne da nema zaposlenosti, nema projekata, nema ni tvornice', rekao je Šimo Orešković, povjerenik Sindikata PPDIV. Strojevi stoje, nizozemski vlasnik nije se pojavio. Jedina tvornica škroba u Hrvatskoj trebala je aktivirati i baranjske proizvođače kukuruza. Danas su aktivirana jedino izlazna vrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene