Uskrsni blagdani donijeli su nam tisuće turista koji borave u Hrvatskoj pa se već može reći da je prvi ovogodišnji test uspješno položen. Prema podacima e-visitora u posljednja tri dana u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 230 tisuća noćenja. I to nisu konačne brojke. Ministar turizma Gari Cappelli je za Dnevnik Nove TV dao prognoze za ovogodišnju turističku sezonu.

Galerija +0 Ministar turizma Gari Cappelli gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)

Jesmo li prošli prvi ovogodišnji turistički test?

Vezani članci Sanja Jurišić, reporterka Nove TV Turistička elita okupila se u Londonu, što Hrvati mogu očekivati u idućoj sezoni? "Hrvatska je i dalje hit destinacija na Mediteranu" Turistička elita u Londonu - 5 Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan

Mogu reći samo jedan dobar optimizam u odnosu na 2016. godinu kada je Uskrs bio u isto vrijeme, pa možemo uspoređivati podatke. Ove godine su daleko bolji rezultati. Naravno, čekamo još rezultate današnjeg dana, stoga ćemo tek sutra imati one preciznije podatke, ali u svakom slučaju zabilježen je rast u odnosu na 2016. godinu. Važno je i spomenuti da u prva tri mjeseca imamo povećanje od preko 20 posto turista. S obzirom da je jednak rast bio i prošle godine, možemo reći da u dvije godine smo ostvarili rast od 40 posto, što je za Hrvatsku u pred i post sezoni jako veliki iskorak i rast.

Prošla godina je bila rekordna, no mogu li se govoriti projekcije za ovu godinu?

Zadnja burza u Berlinu dala je svoje rezultate. Računamo na porast od 5 posto na tradicionalnim tržištima kao što je Njemačka, Austrija Italija i Slovenija. Također, veliko povećanje očekujemo i sa tržišta Amerike i zemalja Dalekog Istoka. Tako da generalno gledano, ove godine očekujemo povećanje između 5 i 7 posto po procjenama prema bookingu koji se sada ostvaruje.

Čime ste unaprijedili ovu turističku godinu?

Ja bi rekao da Hrvatska prvenstveno mora nuditi kvalitetu. Ove godine nudimo oko 45 novih hotela s 4 ili 5 zvjezdica te 20 novih restorana preporučenih od strane Michelina. Utrošili smo oko 30 milijuna kuna u promocije i dodatan sadržaj za naše turiste kako bi im omogućili što duži i ugodniji boravak. Sve to rezultiralo je prognozama i trenutno pokazateljima da ćemo imati daleko dužu turističku godinu, i da definitivno spajamo početak s krajem godine. Rezultati iz Zagreba u prva tri mjeseca su jaki i sve to skupa daje nam jedan optimizam.

Hoćemo li možda dobiti niži PDV u turizmu?

Hrvatska Vlada je prepoznala potrebu za rasterećenjem. Donijeli smo ove godine prvo rasterećenje koje je iznosilo preko 300 milijuna. Rasterećenje je primjenjeno na poseban porez koji se plaćao na smještaj i prehranu za ljude koji su dolazili raditi na moru. Taj smo upotpunosti ukinuli, što je rezultiralo podizanjem plaća i generalno podizanjem standarda radnika u turizmu i ugostiteljstvu. Mi i dalje gledamo i razmatramo poziciju da se smanji PDV i prepoznat ćemo sva moguća rasterećenja koja će dovesti do bolje i kvalitetnije konkurencije, jer ovih dana možemo vidjeti kako naše susjedne zemlje također smanjuju PDV. Hrvatska Vlada, ali i svi mi, nastojimo ostvariti puni potencijal hrvatskog turizma.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju