Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haag: Galbraith posvađao obranu i tužiteljstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha u četvrtak je u Haagu završilo žestokim sukobom haškog tužiteljstva i obrane generala Ante Gotovine zbog pokušaja tužiteljstva da u dodatnom ispitivanju dovede u pitanje ključnu Galbraithovu tvrdnju da cilj Oluje nije bio etničko čišćenje.

"Smatram to pitanje zaključenim", presudio je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie u korist Gotovinine obrane uskrativši tako mogućnost tužitelju Alanu Tiegeru da dodatnim ispitivanjem pokuša relativizirati Galbraithovu tvrdnju koja je suprotna tužiteljskoj tezi da je hrvatski državni vrh udružen u zločinački pothvat inicirao Oluju radi progona srpskog stanovništva.

Suci su odluku donijeli nakon što je Gotovinin branitelj Greg Kehoe, na pokušaj Tiegera da svjedoku postavi pitanje o ciljevima Oluje, burno prosvjedovao poručivši da se tužitelju nije svidio prijašnji odgovor svjedoka i sad to želi promijeniti te da je riječ o pitanju koje je "već postavljeno i na koje je odgovoreno".

Na kraju Galbraithova svjedočenja sudac Orie dotaknuo se drugih ključnih dijelova njegova iskaza, uključivši ocjenu da u prvim fazama Oluje nije bilo velikih povreda humanitarnog prava te da granatiranje Knina nije bilo protivno međunarodnom pravu.

Galbraith je objasnio kako su u prvim danima Oluje i on i drugi predstavnici američkog veleposlanstva obišli prihvatne centre u kojima su ljudi mogli slobodno govoriti što misle i kritizirati hrvatske vlasti i s njima se dobro postupalo.

To je potpuno različito od onog što smo vidjeli u Manjači ili logorima HVO-a u godinama prije toga, pojasnio je Galbraith.

Na pitanje o granatiranju Knina, Galbraith je kazao kako se njegov zaključak o tome da napad nije bio suprotan međunarodnom pravu temeljio, ne samo na vlastitim opažanjima, nego i na zaključcima američkih vojnih promatrača od kojih je jedan bio pripadnik topništva, a koji su obilazili područje Knina i okolice prvih dana Oluje.

Knin je bio kratko granatiran, nije bilo velikih razaranja i napad je izveden u okviru zauzimanja grada i bio je potpuno različit od razaranja Vukovara, Sarajeva ili Dubrovnika, rekao je Galbraith.

Svako granatiranje nije povreda međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Galbraith.

Nasuprot Galbraithovu svjedočenju, pripadnici UN-a na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač" tvrdili su da su Knin i druga mjesta neselektivno granatirani u Oluji.

Teza je tužiteljstva da su optuženi generali odgovorni za progon stanovništva koje je neselektivnim granatiranjem natjerano u bijeg i odlazak iz Hrvatske.

Tužitelj Alan Tieger je u dodatnom ispitivanju svjedoka u četvrtak čitao isječke iz transkripata iz Ureda Predsjednika sa sastanaka državnog vrha nakon Oluje, pod predsjedanjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, na kojima je dogovarano oduzimanje srpske imovine i onemogućavanje povratka u Hrvatsku Srbima bez dokumenata.

"To je potpuno u skladu s onim što sam zapažao", komentirao je ono što je čuo Galbraith.

On je u svom svjedočenju ustrajao u tvrdnjama da je hrvatski državni vrh smišljeno onemogućavao povratak Srba izbjeglih u Oluji sve dok se ta politika nije slomila pod pritiskom međunarodne zajednice.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem novog svjedoka tužiteljstva koji svjedoči uz punu zaštitu identiteta i njegovo svjedočenje odvijat će se najvećim dijelom na zatvorenoj sjednici, prema najavi predsjedavajućeg suca.

Mišetić nakon Galbraitha očekuje oslobađajuću presudu 

Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić izrazio je u četvrtak u Den Haagu zadovoljstvo činjenicom da je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith u svom svjedočenju potvrdio sve bitne teze obrane i ocijenio da je obrana na dobrom putu prema oslobađajućoj presudi.

"Naravno da se s nekim dijelovima ne slažemo, ali ono što je bitno, a što se tiče generala Gotovine - moram priznati da smo oduševljeni svjedočenjem veleposlanika Galbraitha", rekao je Mišetić novinarima nakon završetka četverodnevna Galbraithova svjedočenja.

"O konkretnoj ulozi generala Gotovine u operaciji Oluji, o prekomjernom granatiranju, o tome je li Oluja bila planirano etničko čišćenje ili operacija za oslobađanje okupiranih područja bez namjere o etničkom čišćenju te gdje je general Gotovina bio poslije Oluje i šta je radio - mislim da je veleposlanik Galbraith svjedočio sve u skladu s tezama obrane generala Gotovine i zaista smatram da smo na čvrstom i dobrom putu prema oslobađajućoj presudi", kazao je Mišetić.

On je ocijenio da su glavne teze optužnice protiv generala Gotovine, ali i glavne teze optužnice općenito o udruženom zločinačkom pothvatu teško uzdrmane svjedočenjem Petera Galbraitha.

"Konkretno o generalu Gotovini - zaista mislim da ne bismo mogli dobiti boljeg svjedoka obrane da smo ga sami izveli. To što je svjedok tužiteljstva ovako svjedočio mislim da je imalo dodatni efekt na sudsko vijeće", kazao je on.

Mišetić je rekao kako su tužitelji na suđenju izveli gotovo sve glavne svjedoke o prekomjernom granatiranju i o ulozi generala Gotovine.

"Smatram da imamo vrlo dobar razlog za optimizam", zaključio je Mišetić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene