Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Frljićeva predstava

Interventna policija izbacila prosvjednike iz splitskog HNK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je trabala početi večeras u splitskom HNK u 20 sati, počela je s 32 minute zakašnjenja pošto je policija iz gledališta udaljila desetak ljudi, koji su držali transparente i pjevali. Protiv 18 osoba podneseni su optužni prijedlozi.

"Naše nasilje i vaše nasilje" ime je kazališne predstave redatelja Olivera Frljića koja već danima izaziva rasprave "za" i "protiv" u Splitu. Iako je bila zakazana za 20h, predstava u sklopu Marulićevih dana u splitskom HNK započela je pola sata kasnije.

Pročitajte i ovo Predstava Romeo i Julia Mađarsko nacionalno kazalište Tragedija na predstavi Romeo i Julia: Urušio se balkon, glumci u bolnici, ravnatelj kazališta ponudio ostavku Slika nije dostupna Nora Krstulović za DNEVNIK.hr "Golotinja i seks nisu nikakva novost, kome je previše - ne mora u kazalište"

Nekoliko prosvjednika je s ulaznicama ušlo na predstavu, ali ne s namjerom da je pogledaju već da je prekinu. Nekoliko minuta prije početka predstave u kazalište je ušla i interventna policija. Dio prosvjednika je uz pratnju napustio kazalište, no dio je odbio izaći. U jednom se trenutku čak paralelno odvijala akcija interventne policije i početak same predstave. Na kraju su i preostali prosvjednici napustili kazalište.

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je naknadno da je oko 20:30 sati dobila dojavu da je u splitskom HNK podmetnuta bomba, u kojoj se u to vrijeme čekao početak predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", ali je provjerom ustanovljeno da je dojava bila lažna.

Ovako je to izgledalo u samom kazalištu:

Skupina prosvjednika sjedila je u zadnjem redu, držali su transparente "Odlazi sotono iz našeg grada", "Napravi performans u Srbiji", "Ne izazivajte nas" i pjevali pjesmu "Zovi samo zovi", a jedan od njih je ustao i viknuo "Živio hrvatski Split".

'Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja najavio je kako će Županija uskratiti financiranje Marulićevim danima zbog predstave Olivera Frljića, koja, rekao je, na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.' Na to je iz drugog dijela gledališta skupina gledatelja ustala i odgovorila pjesmom "Kad bi svi ljudi na svijetu", što je izazvalo smijeh gledališta, a zadnji red je uzvrato pjesmama "Pravaška se krila nose i sa time se ponose" i "Ljubi Boga i bližnjega svoga".

Nakon polusatnog čekanja da predstava počne, u takvoj je atmosferi u gotovo punu dvoranu Kazališta ušla interventna policija. Jedan je policajac pozvao skupinu u zadnjem redu da izađe jer "su napravili prekršaj ometajući početak predstave".

"I oni drugi su pjevali, zašto i njih ne izbacite van," negodovali su neki od njih, no zatim su na nagovor policije počeli izlaziti i za nekoliko minuta svi izašli.

Po izlasku iz dvorane zadržali su se nekoliko minuta u hodniku, ne želeći izaći iz zgrade i buneći se zbog udaljavanja s predstave. No policajci su inzistirali, pa su u njihovoj pratnji ipak svi izašli.

Nakon prosvjeda policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira, doznaje se u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Nisu primjenjivane nikakve mjere prisile protiv bilo koga iz skupine ovih 18 osoba, rekli su u policiji.

U policiji su rekli i kako se utvrđuje i tko je razbio staklo najavnog izloga na pročelju zgrade Kazališta, u kojemu je plakat predstave "Naše nasilje i vaše nasilje". Staklo je razbijeno, a ispod njega je zalijepljen transparent "Ova predstava me vrijeđa".

Prosvjed pred splitskim HNK

Napeto je bilo pred splitskim HNK i uoči predstave. Nešto prije 20h policija je koridorom pokušavala održati red i tada se nije ni znalo hoće li se predstava Olivera Frljića uopće održati. Građani su kaže naša reporterka podijeljeni - dio njih ne podržava održavanje sporne predstave, dok drugi smatraju da svatko može birati želi li gledati predstavu ili ne.

Podsjetimo, pred kazalištem od poslijepodneva su prosvjedovali pripadnici desnije orijentiranih stranaka koji ističu da je izvođenje predstave nedopustivo jer vrijeđa katoličke i muslimanske vjernike, a podigli su i prijave protiv organizatora. Iz HNK kažu da im nije želja bilo koga vrijeđati te da nije riječ o provokaciji zbog reklame.

Ivan Turudić, predstavnik prosvjeda više braniteljskih udruga: "Pojavljuje se scena u kojoj Isus Krist silazi s križa i siluje muslimanku!" Jelena Kovačić, ravnateljica drame HNK Rijeka, kazala je pak: ""Predstava se bavi pitanjem religije i moći i pita zapravo na koji način je život kojim mi živimo, jedan vrlo europski, ugodan, odgovoran za ono što se događa na Bliskom istoku".

Među prosvjednicima oko 17h je bio i Željko Kerum, a cijeli skup nadzire policija, koja je najavila i da će snimati prosvjed. Na prosvjedu je istaknuto kako je širenje mržnje kazneno djelo te je postavljeno pitanje zašto ravnatelj Marulićevih dana dopušta da se prikazuje ova predstava. Unatoč temi prosvjeda, ipak su spomenuta i "nastojanja da nam se nametne zajednički jezik", kao i tri komemoracije u Jasenovcu.

Pročitano je i priopćenje Splitske nadbiskupije: "Upućujemo vapaj svima koji vode brigu o duhovnom i kulturnom obrazovanju pojedinca i društva", istaknuto je te navedeno kako ova predstava vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje, kao i zdrav razum. Naglasili su kako predstava iz najnižih pobuda vrijeđa Boga i narod.

Županija će uskratiti financiranje Marulićevim danima

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja najavio je kako će Županija uskratiti financiranje Marulićevim danima zbog predstave Olivera Frljića, koja, rekao je, na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.

"Ovo nisu Marulićevi dani, ovo čemu svjedočimo i što ćemo nekoliko dana biti prisiljeni gledati u našem nacionalnom kazalištu u Splitu je gruba zloupotreba Festivala hrvatske drame Marulićevi dani", istaknuo je Ževrnja na Facebooku.

Po njegovim riječima, cilj Festivala, sukladno Pravilniku, treba biti promocija hrvatske dramske književnosti u kazalištu, a ne grubo vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećaja, piše Hina.

"Predložene predstave, među kojima se nalazi i predstava Olivera Frljića koja na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje, su njihovi autorski projekti, a ne kazališne predstave nastale na hrvatskoj dramskoj književnosti. Zbog toga je predstavnik Splitsko-dalmatinske županije glasao protiv izbora predstava i zbog toga će Županija uskratiti financiranje ovakvih - navodnih - Marulićevih dana", poručio je Ževrnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene