Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HSS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić ocijenio je da najavljeni dolazak Ive Sanadera u Hrvatski sabor neće podijeliti vladajuću koaliciju, koja i dalje ima saborsku većinu i pred kojom su važni poslovi donošenja proračuna za 2011., gospodarskog oporavka i privlačenja investicija.


'Iz HDZ-a su i do sada odlazili i predsjednici Sabora i premijeri, a stranka je i dalje nastavila funkcionirati', ustvrdio je Friščić u izjavi novinarima nakon proslave obljetnice Sveučilišne organizacije HSS-a. Kao potvrdu takvih pretpostavki istaknuo je kako je većina HDZ-ovih zastupnika u zadnje vrijeme već iskazala jasno opredjeljenje za stranačko rukovodstvo. 'Ne vjerujem u nagađanja da bi Sanader mogao oformiti klub zastupnika u Saboru', ustvrdio je Friščić, pozvavši se na dosadašnju HDZ-ovu praksu po kojoj su oni koji su odlazili iz stranke u pravilu ostajali usamljeni.

Vezani članci Tomislav Ćorić Nakon šest tjedana prvi put neće rasti cijena goriva, ministar Ćorić otkrio koliko bismo ga plaćali od ponoći da Vlada nije intervenirala Benzinska pumpa Sindikati od Vlade traže smanjenje trošarina, a za to vrijeme neki građani po gorivo idu u - BiH: "Uštedim od 200 do 300 kuna"

Iz toga proizlazi, dodao je, da koalicija i dalje ima većinu te da bi se trebala okrenuti važnim poslovima poput gospodarskog oporavka i donošenja proračuna za iduću godinu umjesto nagađanja o malo vjerojatnim scenarijima. Na novinarsko pitanje ima li i dalje jednako povjerenje u HDZ, istaknuo je da HSS i dalje ostaje stabilan koalicijski partner koji je to svojim korektnim odnosom, na temelju jasnog programa, već i dokazao.

'Tko je izabran na izborima, ima pravo ta svoja prava i baštiniti'

Napomenuo je i kako u HSS-u odbacuju razne špekulacije i analize o tome da bi saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) trebalo 'zadržati ili skrenuti' Sanaderov dolazak u Sabor. 'Mi u HSS-u nismo spremni u tome sudjelovati. MIP ima zakon i saborski Poslovnik, onaj tko je izabran na izborima, ima pravo ta svoja prava i baštiniti', istaknuo je predsjednik HSS-a.

Na novinarski upit treba li nam danas, s obzirom na sve afere, temeljna rekonstrukcija Vlade, odgovorio je kako bi Vlada sada u prvom redu trebala oformiti tim stručnjaka za privlačenje sredstava iz fondova Europske unije. 'To je sada prioritet jer ako ne osmislimo konkretne programe za privlačenje sredstava EU, propustit ćemo dobivenu šansu. U tom smislu Vlada treba djelovati, posložiti timove unutar Ministarstava i ostvariti jaču suradnju s regionalnom samouopravom', rekao je Friščić.

>> Milanović: Ovo je deformirana Vlada, tražit ćemo raspravu o povjerenju

Govoreći o idućim parlamentarnim izborima, istaknuo je da se HSS priprema za izbore sastavljajući vlastiti program koji će se temeljiti na ravnomjernosti razvoja svih dijelova Hrvatske. 'Spremni smo i za koaliranje, ali to nam nije imperativ', rekao je Friščić dodavši da će se definitivna odluka donijeti na stranačkoj skupštini u prosincu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju