Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nada se da će svi dopridonijeti

Friščić: Guverner osim konstatacije stanja treba dati i svoj doprinos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić izjavio je kako guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je rekao da Hrvatsku čeka dug i spor gospodarski oporavak, osim konstatacije stanja treba dati svoj doprinos kako bi se to stanje poboljšalo.

Friščić je novinarima u Saboru, na pitanje vjeruje li premijerki Jadranki Kosor da mjere njezine vlade daju rezultata, ili guverneru Rohatinskom, odgovorio da je optimist, te da se zadani ciljevi neće ostvariti ako ne budu pozitivni, a svi, pa i guverner, ne daju svoj doprinos.

'A da li će biti na ovom donjem pragu, što je izgovorio guverner, ili će biti viši... ja očekujem da će se u realizaciji pokazati nešto viši rezultati, ali svi trebaju doprinositi. Nadam se da će svi dati svoj doprinos, pa i guverner. Osim konstatacije stanja, ima što činiti', rekao je.

Doprinos guvernera i HNB-a Friščić vidi u rješavanju pitanja deviznih klauzula, kredita u 'švicarcima', koordinaciji između banaka kako bi se pojasnila rizičnost ulaganja u Hrvatskoj, itd.
'Svi mi imamo što za pitati, ali ne da bi se svađali, nego da bi postigli veću efikasnost', kazao je.Ne želi, ističe, 'vagati' tko je u pravu Kosor ili Rohatinski, jer 'tu nema jednoznačnog odgovora', budući da se radi o pojedinim dijelovima Hrvatske i pojedinim granama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VLADA AŽURIRALA PROCJENE Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza Slika nije dostupna Guvernera HNB-a zabrinjava vanjski dug Rohatinski: Najgore je prošlo, slijedi nam dug oporavak

>> Rohatinski najavio strože mjere za banke

'Zasigurno problema ima, ali ima i pozitivnih pomaka, koje ne treba zanemarivati. Vidimo da se svakodnevno otvaraju pogoni. Jučer je premijerka otvorila jednu vrlo značajnu tvornicu', poručio je čelnik HSS-a, inače koalicijskog partnera u HDZ-ovoj vladi.

Pomake Friščić vidi u rastu interesa za izvoz, koji znači konkurentnost hrvatske proizvodnje, a puno bi više, smatra, trebalo raditi na privlačenju velikih investicija i programa, koji se ne mogu realizirati u samo mjesec ili dva. 'Bitno je da se u tom pravcu krenulo, bitno je da se inzistira i da u tome svi sudjeluju', naglasio je.

Friščić kao pozitivan primjer navodi i koprivničku Podravku koja u prvom tromjesečju bilježi vrlo značajnu dobit, te Agrokor. 'Kada vidim interes našeg najvećeg gospodarskog subjekta Agrokora, da se širi, da jača, znači da ne kukaju nego su svjesni da se moraju širiti', kazao je, ističući i velika očekivanja od ovogodišnje turističke sezone. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene