Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinski sustav u samostanu

Fratri na Visovcu dobili plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plinski sustav franjevačkog samostana Gospe od Milosti na otoku Visovcu, na istoimenu jezeru na području Nacionalnog parka 'Krka', danas je svečano pušten u rad.

Franjevački samostan do sada se grijao na loživo ulje, koje se brodovima prevozilo na otok što je bila i opasnost od onečišćenja, pa je prva svrha novoga sustava ekološka sigurnost i čista energija, kazao je visovački gvardijan fra Žarko Maretić. Podsjetio je da su u gotovo šest stoljeća postojanja Gospina otoka, fratri brojne tuđince primali i darivali sve u strahu da samostan ne ukinu ili povećaju namete, a danas unatoč svim teškoćama možemo biti sretni što smo svoji na svome i sami odlučujemo o svojoj sudbini.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Na svadbi se urušio strop samostana najmanje 35 ozlijeđenih Užas na svadbi: Na uzvanike se srušio strop samostana, mladoženja i mlada u bolnici

Odlukom Inine Uprave o uvođenju plina na otok Visovac ukapljenim naftnim plinom i odobrenim oko 1,370.000 kuna, projekt je počeo prije više od godinu dana. Izgrađen je spremnik za plin obujma od oko 2.000 prostornih metara na kopnu, od kojeg do otoka vodi podvodni plinovod dug oko 300 metara. Na samu Visovcu rekonstruirana je kotlovnica koju je danas simbolično pokrenuo ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, a blagoslovio gvardijan fra Žarko Maretić.

Dario Karlovčan, predsjednik Uprave PROplina, člana Ina grupe, istaknuo je da je to jedinstven projekt ne samo u regiji već i u svijetu, jer se spremnik nalazi na kopnu, a onda se plin ispod vode dovodi na otok. Kazao je da je ukapljeni naftni plin prethodnica zemnog plina, ali i rješenje za podmirivanje energetskih potreba hrvatskih otoka. Ministar financija Ivan Šuker kazao je da je visovački projekt spoj duhovnog i ekološkog te potvrda da narod i Crkva ne mogu jedno bez drugog, a obveza je svih da materijalno pomognemo sve dijelove civilnog društva, onako kako raste gospodarski standard.

U kongresnoj dvorani na Visovcu održana je i svečana sjednica drniškoga Gradskog vijeća na kojoj je ministru Božidaru Kalmeti gradonačelnik Ante Dželalija uručio Nagradu grada Drniša koju su mu gradski vijećnici dodijelili za sveukupan doprinos razvojnim projektima toga grada. Kalmeta je rekao da mu je čast dobiti nagradu od Drnišana jer se zna koliko je njihov grad stradao i dao tijekom Domovinskog rata, ali da je nagrada ujedno priznanje Vladi i svim ministrima, jer su svi zajedno uložili napore u oživljavanju i obnovi drniškog područja. Kalmeta je dodao da će se i dalje ulagati u drniški kraj koji je u povijesti bio sustavno zanemarivan, a uvijek je puno davao. Uvođenje plina na otočić Visovac ocijenio je povijesnim činom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene