Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Frane Lučić zadovoljan odlukom suda: ''Samo želim živjeti kao svaki normalan čovjek''

Frane Lučić (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr)
Frane Lučić (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Arhiva/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Frane Lučić (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Frane Lučić (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Foto: Arhiva/Dnevnik.hr +0 Odvjetnik Frane Lučića Šime Savić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Više od deset godina traje suđenje na kojem Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac s Kornata, traži odštetu zbog trajnog invaliditeta i duševnih boli. Općinski radni sud u Zagrebu u petak je u ponovljenom postupku donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Republika Hrvatska i Grad Šibenik Frani Lučiću moraju isplatiti 2,9 milijuna kuna odštete.

Uz sve traume koje je proživio i tešku invalidnost, Frane Lučić godinama obilazi sudove kako bi dobio odštetu. Lučić na Kornate nije išao svojevoljno, nego po zadatku. On je tamo poslan zajedno sa svojim kolegama koji se nažalost nisu vratili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još nije dobio naknadu Potpora Frani Lučiću: Diljem Hrvatske sirene i postrojavanje vatrogasaca Slika nije dostupna Jedini preživio kornatsku tragediju U DORH-u održan sastanak o nagodbi s Franom Lučićem, vatrogasci najavili prosvjede ako se ne nađe rješenje

Osim odštete od 2,9 milijuna kuna koje mu država i grad Šibenik moraju isplatiti, država mu je dužna isplaćivati mjesečnu rentu od 1500 kuna za medicinske preparate i prehranu, a grad Šibenik 4500 kuna za tuđu pomoć i njegu.

Obiteljima poginulih vatrogasaca već je isplaćeno oko 12 milijuna kuna odštete dok Lučić jedini do sada nije dobio ništa.

''Zadovoljan sam ovom današnjom presudom koju sam čekao 10 godina. I eto, želim živjeti kao svaki normalan čovjek, kao i vi svi'', kazao je Frane Lučić nakon presude.

''Presudom smo relativno zadovoljni. Poglavito imajući na umu da čekamo odluku preko 10 godina. Drago mi je da smo u ovome ponovljenom postupku uspjeli dokazati da su RH i grad Šibenik odgovorni mom klijentu Frani za plaćanje odštete. Glavnica ili glavnog potraživanja imamo negdje oko 2 i pol milijuna kuna i smatram da ima toliko kamata minimalno'', rekao je odvjetnik Frane Lučića Šime Savić.

U prvom je sudskom postupku zahtjev za odštetu od države i grada Šibenika odbijen, no sud je naložio ponovno suđenje uz obrazloženje da je gašenje požara opasna djelatnost u interese države.

Kako je i ova presuda nepravomoćna, država i općina imaju pravo uložiti na nju žalbe. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene