Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog pomaganja Hrvatskoj

Francuska željela spriječiti uhićenje Gotovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Le Liberation je objavio tajne bilješke obavještajca Rondota.

Francuski list Le Liberation je objavio bilješke generala Philippea Rondota koji je naveo da je 2003. u Dubrovniku, kao predstojnik ureda tadašnje ministrice obrane Michelle Alliot-Marie pregovarao sa hrvatskim kontaktima o predaji generala Gotovine.  Rondot je u izvještaju  napisao da se Gotovina neće predati, uz opasku da je to u francuskom interesu. Ove bilješke je Rondot napisao 17. svibnja 2005. o odnosima francuske Glavne direkcije za vanjsku sigurnost, a koja se bavi kontraobavještajnom aktivnošću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom? Slika nije dostupna Zanimljiv račun Fotografija postala HIT: Konobar - Ante, način plaćanja - Gotovina

Francuski obavještajac istaknuo je u zabilješkama kako je Gotovina sam rekao kako nikada neće otkriti vezu između njega i Fancuskih tajnih službi, a Rondot je otkrio i kako se osobno protivio uhićenju generala, s obzirom da je s njim bio veoma blizak.

Htjeli izbjeći razotkrivanje pomoći obavještajne službe Hrvatskoj

Ministrica obrane Michele Alliot Moria, tada se također zalagala za to da Gotovinu ne treba voditi pred sud u Haagu, te je Rondotu napomenula kako se za to zalaže zbog zajedničkih interesa, a namjeravala je pregovarati za njegovu slobodu koju bi platila drugim traženim kriminalcem, čije se ime ne navodi.

U francuskom je interesu bilo da ne bude izručen Haaškome sudu kako se ne bi razotkrila pomoć koju je Hrvatskoj vojsci pružala francuska obavještajna agencija DGSE (obavještajna služba za inozemstvo), navodi list.

'DGSE je održavao odnose s Hrvatima od druge polovice 1991.', napisao je Rondot u izvješću za Elizejsku palaču o odnosima obavještajne agencije i Gotovine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene