Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planira se i proširenje

Na njihovom imanju rastu egzotične biljke, a dvorištem trčkaraju ljame: Kako se fotograf iz Slavonije, koji je proputovao sve kontinente, okrenuo - poljoprivredi

Dvorištem Marija Romulića trčakaraju ljame
Dvorištem Marija Romulića trčakaraju ljame Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Romulić - 1 Mario Romulić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mario Romulić - 2 Mario Romulić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mario Romulić - 3 Mario Romulić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mario Romulić - 4 Mario Romulić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dvorištem Marija Romulića trčakaraju ljame Galerija 1/5 >>
Žetva pšenice je iza nas. Proizvođači nisu zadovoljni otkupnim cijenama, a pred uzgajivačima je i neizvjesna zarada od kukuruza, suncokreta, grožđa i jabuka. No, primjer obitelji nedaleko od Osijeka pokazuje da se od poljoprivrede ipak može živjeti. Na njihovom imanju rastu egzotične biljke, a dvorištem trčkaraju ljame.

Proputovao je sve kontinente, kao fotograf i snimatelj radio za svjetske agencije, a onda se okrenuo selu i poljoprivredi.

Pročitajte i ovo Prosvjednici blokirali centar Đakova - 3 Solidarni s kolegama VIDEO Seljaci ponovo prosvjeduju, blokiran centar Đakova: "Uništava se domaće tržište" Visoke temperature rade probleme Na udaru "Može doći do uništavanja cjelokupnog uroda za iduću godinu": Visoke temperature velika opasnost za poljoprivrednike

"Primarno se bavimo proizvodnjom organske i ekološke proizvodnje. Cijelo imanje pokušavamo napraviti da budemo samoodrživi. U zadnjem projektu smo pisali da bismo htjeli napraviti solarnu elektranu", rekao je Mario Romulić.

Na imanju u Bilju nedaleko od Kopačkog rita, Marija u stopu prate njegovi sinovi blizanci, uskoro maturanti. U stakleniku od recikliranih materijala, praznike provode podvezujući paprike. Uzgajaju proizvode kojih na tržištu nema, poput hokaido bundeva i to na srednjovjekovni način. Dvadeset godina neće ni zalijevati ni gnojiti.

"Površinu 60 metara dužine zovemo 'hügelkultur'. To je srednjovjekovna njemačka tehnika uzgoja povrća. Konkretno smo u ovom slučaju zakopali 80 tona trulih trupaca, debala, stabala crvene vrbe i na to smo stavljali raznorazni malč", rekao je Romulić.

Za košnju trave zadužene su ovce, a indijske patke uklanjaju štetnike. Kokoši daju jaja, a ljame nude mlijeko, vunu i terapijsko jahanje. Sljedeći korak ove obitelji je otvaranje turizmu, kao i organizacija specijaliziranih radionica.

"U procesu smo prelaska na biodinamičku poljoprivredu, uzgoj hrane koja ide do tog svog ekstremiteta da se proizvodi koji se dobiju na taj biodinamički način smatraju lijekom", rekao je Romulić.

A lijek za domaću poljoprivredu, dodaje Romulić, organski je i ekološki uzgoj hrane i to ne samo autohtone, već i egzotične.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene