Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed roditelja

FOTO/VIDEO Jesu li navijači znali da idu na organiziranu tučnjavu? "Oni imaju neka svoja pravila u tom miljeu"

Obitelji Bad Blue Boysa uhićenih u Grčkoj okupili su se ispred Ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu zahtijevajući pravdu za svoju djecu.

Roditelji i članovi obitelji navijača Dinama uhićenih prošlog tjedna u Ateni okupili su se ispred Ministarstva vanjskih poslova nakon što su se jučer obratili za pomoć predsjedniku Vlade i pučkoj pravobraniteljici. Traže da iskoriste svoj politički utjecaj kako bi se osigurala sigurnost i pravično suđenje njihovoj djeci.

Drže natpise "Pravda za naše navijače" i "Vratite nam našu djecu".

Svim hrvatskim navijačima određen je pritvor nakon sto su uhićeni prošli tjedan u Ateni zbog navijačkih sukoba u kojima je smrtno stradao jedan navijač AEK-a, a obitelji apeliraju na institucije da im se organizira pravično suđenje.

"Zabrinutosti ima mjesta, posebice imajući u vidu izvješće Vijeća Europe, odnosno Odbora za mučenje, o stanju u grčkim zatvorima, o nesigurnosti, o higijenskim mjerama i razini korupcije u tim zatvorima. Roditelji dolaze s konkretnom molbom, da se veleposlaniku RH u Grčkoj uputi sva moguća pomoć", rekao je pravni savjetnik roditelja Mario Medak.

Reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić razgovarala je s jednim od roditelja uhićenih. Upitala ga je misli li da oni nisu znali da idu na organiziranu tučnjavu?

"Pa, to ne mogu tvrditi zaista, moguće da su znali... Imaju neka svoja pravila u tom miljeu i teško možete izvući od njih po kojem pravilu uopće funkcioniraju", rekao je Ivan Kunac iz Zagreba.

Razgovor pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrabri potez Htio s plastičnim pištoljem opljačkati kladionicu, ali nije očekivao da je tamo i on: "Bio je izvan službe..."

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u ponedjeljak da je važno da svatko ima pravo na pravično suđenje te da će u skladu s tim MVEP-u i grčkim institucijama predložiti da ispitaju poštuju li se pritvorenim navijačima, hrvatskim državljanima, zajamčena prava.

"O konkretnim djelima koja se stavljaju na teret pritvorenima, motivima i primjeni propisa Republike Grčke odluku će donijeti sud. Ovlast institucije pučke pravobraniteljice ne ostavlja puno prostora za djelovanje jer je riječ o postupanju grčkih vlasti", istaknula je Šimonović Einwalter.

Objasnila je da, poštujući samostalnost i neovisnost grčkih sudova, postupanje institucije pučke pravobraniteljice ide u dva smjera - prema Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), s pitanjima za dosadašnje i planirane aktivnosti za zaštitu prava i interesa ovih državljana Hrvatske te prema grčkom ombudsmanu i Grčkoj komisiji za ljudska prava, s prijedlogom da ispitaju poštuju li se pritvorenim hrvatskim državljanima zajamčena prava - u odnosu na sudski postupak i na uvjete pritvora.

Do obitelji dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih

U svakom slučaju, istaknula je Šimonović Einwalter, važno je da svatko ima pravo na pravično suđenje - na odvjetnika po službenoj dužnosti ako ne može angažirati svojega, da je jasno upoznat s time što mu se stavlja na teret, na mogućnost da iznese svoju obranu na sudu, da odluka suda bude obrazložena, uključujući i o pritvoru, kao i na presumpciju nevinosti.

Istovremeno, svima u pritvoru trebaju biti osigurani humani uvjeti, liječnička pomoć i lijekovi onima kojima je to potrebno, te se mora voditi računa o njihovoj sigurnosti, posebno u kontekstu specifičnih okolnosti slučaja, ali i trenutačnoj atmosferi u Grčkoj.

Pročitajte i ovo Gorivo, ilustracija - 3 Loše vijesti Od ponoći poskupljuje gorivo: Nakon dugo vremena probija se granica cijene

"Svako suđenje i ocjenjivanje postoji li nečija odgovornost za djelo koje mu se stavlja ne teret mora se zadržati unutar sudnice, a ne na ulicama, na društvenim mrežama ili u medijskom prostoru", poručila je Šimonović Einwalter.

Pravobraniteljica je izrazila sućut obitelji ubijenog mladića poručivši kako su njegova smrt i nasilje u suprotnosti su s onim što bi sport trebao predstavljati.

Govoreći o slučaju uhićenih Hrvata, navela je da je njezin Ured primio pisma obitelji, od kojih je jedno istovremeno upućeno i Vladi i predsjedniku Republike. Dodala je da te obitelji uistinu jesu u teškoj poziciji, posebno jer do njih dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene