Područje na Velebitu na kojem je bio ozlijeđeni planinar bez staza je, pa je transport u nosilima bio nemoguć. HGSS-ovci su i ovoga puta obavili odličan posao!


Pripadnici HGSS-a spasili su planinara koji je u nezgodi tijekom uspona na Velebitu ozlijedio desni skočni zglob. Pripadnici Gorske službe spašavanja muškarca su niz planinu nosili na leđima.

Vezani članci HGSS u Korani pronašao tijelo muškarca U Korani pronađeno tijelo 50-godišnjaka koji je prošlog vikenda ispao iz čamca, za drugim muškarcem još se traga Akcija HGSS-a, ilustracija (Foto: HGSS) HRZ i HGSS spasili ozlijeđenog planinara na Mosoru

Županijski centar 112 u Gospiću poziv u pomoć, od inače dugogodišnjeg planinara i vrsnog poznavalaca Velebita, zaprimio je u prijepodnevnim satima 8. siječnja. Nakon preliminarnog razgovora s unesrećenim, HGSS-ovi su utvrdili da se planinar nalazi na području Sjevernog Velebita, iznad Dundović poda. S obzirom da se radi o neurbanom i nepristupačnom području bez bilo kakvih staza morali su ga locirati, a tek onda planirati izvlačenje.

DRAMA NA DINARI Pukla mu guma na motoru, a onda satima bio izgubljen

Oko sat vremena trajalo je pretraživanje terena, nakon kojeg je uslijedio transport muškarca. Zbog nepristupačnog terena transport u nosilima bio je nemoguć pa su HGSS-ovi improvizirali noseći ga na leđima. Nosači su se redovito izmjenjivali i uspješno, polako spustili planinara niz planinu. Put su morali prosijecati mačetama što ih je dodatno usporavalo.

U akciji su sudjelovali članovi HGSS Stanice Gospić, te po jedan djelatnik NP Sjeverni Velebit i PP Velebit, izvijestio je HGSS na svojim stranicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook