Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezadovoljni uvjetima

FOTO "Zašto više nismo dobri?": Dostavljači prosvjedovali, u Woltu privremeno poskupjeli dostavu

Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 14
Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 14 Zeljko Puhovski
Aktualno Galerija Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 14 Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 14 Foto: Zeljko Puhovski Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 13 Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 13 Foto: Zeljko Puhovski Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 12 Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 12 Foto: Zeljko Puhovski Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 11 Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 11 Foto: Zeljko Puhovski +8 Veliki prosvjed dostavljaca Wolta - 10 Galerija 1/13 >>
Dostavljači Wolta tvrde da bi mogli ostati bez čak trećine uobičajene zarade.

Dostavljači Wolta prosvjedovali su u Zagrebu zbog novog Zakona o radu, koji za radnike online platformi stupa na snagu 1. ožujka.

Njime će im rad biti ograničen na 40 sati tjedno, zbog čega bi, tvrde, mogli ostati bez čak trećine uobičajene zarade. A onda je pitanje, kažu, tko će htjeti raditi kao dostavljač.

U zrak su podigli plakate na kojima je pisalo "Zašto više nismo dobri", "Podrška = zadrška", "Obrt je rješenje", "Paušal je rješenje".

Woltovci su krenuli s parkinga kod zagrebačkog Velesajma, a oko 11:30 stigli su pred sjedište tvrtke u Kuzminečkoj ulici. Tamo su ih primili na razgovor o njihovim zahtjevima.

Dostavljači Wolta tvrde da im je zarada smanjena, da trpe diskriminaciju i imaju dojam da ih se želi zamijeniti s jeftinijom, stranom radnom snagom, a istovremeno je Wolt povećao cijenu dostave.

Prosvjednici traže povećanje naknade za dostavu, veća prava, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, regulaciju rada stranih državljana te da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora.

Silvio Šimić iz Inicijative dostavljača Wolta rekao je novinarima da traže poboljšanje prava i prekid diskriminacije, koju već trpe godinu i pol dana. Kaže kako imaju dojam da ih se želi zamijeniti s puno jeftinijom, uvoznom radnom snagom.

Nezadovoljni su novim Zakonom o radu jer nije definirao prava platformskih radnika jednako kao i onih iz ostalih djelatnosti.

Dostavljači će izgubiti trećinu primanja

Tvrde da će izgubiti do trećine svojih primanja jer se uvodi obavezna prijava na 40 sati tjedno za sve platformske radnike, što im ograničava vrijeme rada i onemogućuje veće prihode. Iznos doprinosa, provizije za predstavničku tvrtku i ostalih troškova se povećava, a cijena rada se smanjuje.

Također kažu da nakon prelaska na euro primaju manje naknade od Wolta, čime su na tjednoj razini uskraćeni za minimalno 10 posto dotadašnje zarade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasile se i predstavničke tvrtke Dostavljači i taksisti o radu preko aplikacija: "To je moderno ropstvo, proživio sam pakao. Biti pošten i je*en u Hrvatskoj ne ide"

Problem su im i tvrtke posrednici, tzv. agregatori, jer tvrde da Wolt radi s agregatorima koji su dužni i koji nisu platili doprinose. Dostavljači bi željeli raditi preko vlastitih obrta ili tvrtki i uz pune doprinose te time izbjeći pet do 10 posto koje im uzimaju agregatori.

"Želimo poslati poruku Woltu i zakonodavcu da je ovo što se događa i što će se dogoditi nakon 1. ožujka, zbog primjene ZOR-a, štetno za tržište dostava, za naše korisnike, pa i za nas osobno", rekao je Šimić.

Iz Wolta su istovremeno objavili da je povećana cijena dostave. "Zbog posebnih okolnosti i količine narudžbi cijena dostave je privremeno povećana kako bismo nagradili naše predane plave heroje za poseban trud", stoji u obavijesti.

Uprava tvrtke u razgovoru s predstavnicima dostavljača pristala je sastaviti zajednički dokument o otvaranju dijaloga između dostavljača, partnerskih tvrtki i Wolta.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene