Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Foto: Plimni val preplašio stanovnike otoka Ista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer poslijepodne otok Ist pogodio je plimni val koji je uznemirio mještane i goste, većinom nautičare koji su se nalazili na svojim brodovima.

Negdje oko 17,30 sati uvalu Široka odjedanom je zapljusnuo ogroman val, more se prebacilo preko rive, prodrlo u sve kuće uz obalu, poplavilo ulice i došlo do ograde crkve koja se nalazi usred staroga dijela sela.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga

Voda je gurala sve ispred sebe, more je pobacalo brodice na kraj, prekrilo razvodne kućice, pa je nestalo i struje. 

Katamaran koji je bio vezan uz rivu u uvali Široka bio je prisiljen odvezati konope i isploviti, jer je visoko more prijetilo da ga baci na kopno.

Prema izjavama mještana razina mora odjednom se digla za više od jednoga i pol metra nego što je uobičajena najveća plima. Napominju kako se jedan takav val u njihovom mjestu dogodio i prje petnaestak godina, a bio je čak i za par centimetara viši od jučerašnjeg.

Ovakve pojave su rijetke, a na Jadranu, po oscilaciji morske površine poznati su zaljevi Vele luke i Starogradski zaljev. Oscilaciju na Istu, naglom promjenom atmosferskog tlaka, najvjerojatnije je uzrokovao olujni oblak koji je to poslijepodne prošao preko tog područja, objasnio je prognostičar Ivan Toman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene