Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Za prava se borimo 6 godina'

FOTO Oboljeli od azbestoze mirno prosvjedovali u Solinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji udruge oboljelih od azbestoze danas je na Meterizama u Solinu održan mirni prosvjed zbog, kako su rekli, nebrige Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za njihove probleme te na problem nesaniranih žarišta i odlagališta azbesta u Vranjicu, Solinu i cijeloj Hrvatskoj.

Prosvjednici iz Solina, Ploča, s Brača, Hvara i iz brodogradilišta, petnaestak minuta su se šetali po pješačkom prijelazu, a predsjednik udruge 'Biglovi azbesta', bivši radnik Salonita Anđelko Grubić rekao je da nisu željeli 'stvarati puno buke' niti tjerati vozače 'da se pate po suncu'.

Pročitajte i ovo Napad u Solinu Određen istražni zatvor Kolegu iz poduzeća ubo nožem: Osumnjičeni za pokušaj ubojstva (25) u pritvoru Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Policija objavila fotografiju Traje velika potraga za napadačem nakon krvavog sukoba u Solinu: Reporter Dnevnika Nove TV o detaljima napada

Grubić je rekao da se već šest godina bore za prava radnika iz azbestne industrije, da im u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava stalno obećavaju da će nešto poduzeti, no da je sve ostalo na obećanjima, a oboljeli u međuvremenu umiru.

>> Ne postoji dozvoljena količina azbesta, samo smrt

'Ministar Mirando Mrsić je obećao da će se do 15. travnja osnovati radna skupina koja će raditi na rješavanju donošenja zakonskih regulativa za oboljele od azbestoze. Njegova nam tajnica svakoga dana daje oprečne izjave iz kojih smo zaključili da se s nama zafrkavaju. Zato smo danas ovdje gdje na miran način, bez transparenata i vike prosvjedujemo', rekao je Grubić, dodajući da je to zadnje upozorenje.

Sljedeći put prosvjednici će, rekao je, blokirati magistralu do Dubrovnika i niti jedno vozilo neće proći dalje. 'Sljedeći ćemo put leći na asfalt jer smatramo da je bolje umrijeti od toga nego od problema izazvanih azbestom. Naši se zahtjevi odnose na cjelokupnu azbestnu industriju', kazao je okupljenim novinarima Grubić.

Rekao je da je u proteklih sedam godina od 47 ljudi koji su osnovali udrugu 'Biglovi azbesta' danas živo 36 što znači da ih je u međuvremenu od problema izazvanih azbestom umrlo 11. Po riječima organizatora, u današnjem prosvjedu sudjelovalo je 60-ak ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene