Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prašina s juga

FOTO Afrički pijesak u Hrvatskoj 3. put u mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treći put u mjesec dana pijesak i prašina sa sjevera Afrike stigli su na jug Europe. Ovaj fenomen se u Hrvatskoj javio u južnoj Dalmaciji.

Velike količine pustinjskog pijeska, podrijetlom iz sjeverne Afrike, nošene vrlo snažnim jugozapadnim visinskih vjetrovima prešle su preko Sredozemnog mora i stigle do južne Italije, Cipra, Grčke, Albanije i nekoliko zemalja balkanskog poluotoka, javlja Dalmacija News.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba

Pustinjski pijesak iz Afrike podignula je ciklona Ferdo, iznimno prostrana ciklona koja zauzima veći dio starog kontinenta, a centar joj se nalazi upravo oko našeg područja.

>> FOTO Dalmaciju zasula kiša s pijeskom iz Sahare

Tako je jučer zbog povećane koncentracije čestica pijeska vidljivost ponegdje bila smanjena. Zamućen zrak zbog velike koncentracije pustinjskog pijeska zabilježen je i u Sarajevu.

Za razliku od prethodna dva puta, ovoga je puta pustinjski pijesak 'samostalno' stigao do Europe, bez oblaka, pa nije zabilježena kiša s primjesama pustinjskog pijeska. Satelitska snimka sjeverne Afrike i južne Europe iz svemira otkrila je spektakularne prizore 'selidbe' pustinjskog pijeska preko Sredozemnog mora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene