Maja Sporiš (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Maja Sporiš (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske reagirao je na izjavu Mostove zastupnice Ines Strenje Linić, u kojoj je iznijela stav kako će djevojke koje od rane životne dobi konzumiraju alkohol sigurno doživjeti neželjene trudnoće.


Smatraju da je izjava zastupnice diskriminatorna, a da političari i političarke trebaju biti svjesni odgovornosti svoga položaja te činjenice da svojim djelovanjem mogu doprinijeti u promicanju pozitivnih vrijednosti.

Vezani članci Željko Jovanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Jovanović: "U Sabornici nas je samo deset, koji je smisao našeg rada?" Milan Kujundžić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Oporba traži smjenu "gospodina Obećanovića": "Neka baki u Gunji objasni zašto nema liječnika"

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Ne sporeći kako je konzumacija alkohola kod mladih jedan od velikih i mnogih problema koji pogađaju mlade u Hrvatskoj, apostrofiranje djevojaka u takvom kontekstu smatramo diskriminatornim.

Takva izjava u sebi sadrži stereotip da su isključivo mlade žene kada konzumiraju alkohol sklone i odgovorne za rizično seksualno ponašanje.

U zastupanju svojih stajališta i vrijednosti Forum žena ostaje dosljedan. Naime, na sličan diskriminatoran iskaz Forum žena je reagirao nedavno, u slučaju objave seksističkih plakata u zagrebačkom javnom prijevozu, gdje se mlade žene na isti način stavilo u kontekst seksualne objektivizacije.

Na našu inicijativu ti plakati su uklonjeni. Nemušta opravdanja odgovornih tada su išla u pravcu prevaljivanja odgovornosti za sadržaj plakata na učenike koji su ih kreirali u sklopu srednjoškolskog projekta.

Tada smo upozorili upravo na to da su odrasli oni koji svojim ponašanjem i izjavama u javnom prostoru trebaju mladima pružiti pozitivne primjere kako ustrajati na iskorjenjivanju seksizma, rodnih stereotipa i diskriminacije. Također, istaknuli smo i kako nadležni u sustavu odgoja i obrazovanja trebaju intenzivno raditi na uvođenju kurikuluma građanskog i zdravstvenog odgoja.

Političari i političarke trebaju biti svjesni odgovornosti svoga položaja te činjenice da svojim djelovanjem mogu doprinijeti u promicanju pozitivnih vrijednosti.

Djeci je svakako potrebna hitna, kvalitetna i znanstveno utemeljena, sveobuhvatna i sustavna edukacija o značaju rodne ravnopravnosti, o zaštiti zdravlja, seksualnosti, ovisnostima...

Sudeći po učestalosti neprimjerenih izjava koje dolaze od osoba na važnim i odgovornim položajima koji u mnogočemu utječu na formiranje javnog mnijenja, očito je da bi takva vrsta edukacije dobro došla i velikom broju odraslih", navodi se u priopćenju Foruma žena SDP-a Hrvatske.

Oni su bljesnuli, ostavili trag, a onda misteriozno nestali zauvijek Petra, Jordan (Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL) Kambodža, hramovi (Foto: Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL) Kambodža (Foto: Fredrik von Erichsen/DPA/PIXSELL) +2 Rapa Nui Moai (Foto: Sergi Reboredo/DPA/PIXSELL)

Oštetila ga - jaja: Spomenik Franji Tuđmanu mora na čišćenje Spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Jajima na spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Jajima na spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) +0 Jajima na spomenik Franji Tuđmanu (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju