Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za šaku kuna

Formula za oduzimanje parcela vlasnicima - izvlaštenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ne pogoduje velikim igračima u biznisu, ali, vlasnici zemljišta kojima su jutros oduzete njihove parcele kako bi se napravila cesta prema šoping centru u blizini Zagreba, tvrde suprotno.

Kažu, institucije su u sprezi s investitorima i rade protiv svojih građana. Donosimo vam priču o prisilnom izvlaštenju uz doista simboličnu naknadu. Bager je ušao u njive čuvan policijom i krenulo je proširenje ceste prema velikom šoping centru pokraj Zaprešića. Ranije se ovdje dobivalo i po 700 kuna za četvorni metar, a sada je pronađena formula za svega 25 kuna - Izvlaštenje!

Pročitajte i ovo Zemljište koje će država dati Crkvi Okončan višegodišnji spor FOTOGALERIJA Ovo su zemljišta koja će država dati Crkvi u zamjenu za Dinamov stadion Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov

>> Prevaranti prodavajući zemljište prevarili Viranina za 21 milijun kuna

'Svoje zemljište ne mogu dati za 2 kile paradajza po metru kvadratnom', tvrdi tvrdi Stjepan Pismarović, vlasnik zemljišta. 'To su dvije kave, a ako se gradi onda ima građevnu dozvolu, onda je to građevno zemljište', dodaje Stjepan Faber, još jedan od izvlaštenih vlasnika. Procijenjeno je ipak kao poljoprivredno iako zakon kaže da je građevinsko zemljište zemljište unutar, ali i izvan građevinskog područja, koje je prostornim planom namijenjeno za građenje građevina.

Javni interes

Vlasnici sumnjaju na pogodovanje. Cestu financira šoping centar, a predat će se u vlasništvo Hrvatskim cestama koje su je odmah prenamijenile. 'Vi sad možete zaključiti zapravo o čemu se tu radi. Promjenu županijske ceste u državnu provelo je ministarstvo prometa i veza', ističe Ivan Kasulić, odvjetnik izvlaštenog vlasnika. Zbog javnog interesa kažu u HC-u. Po zakonu su izvlaštenje jedino mogle izvršiti Hrvatske ceste. Vlasnici zemljišta nisu postigli dogovor oko cijene otkupa zemljišta s tvrtkom Shopping city Zagreb, a nužno je proširiti državnu cestu.

Dio neizvlaštene Stjepanove zemlje ostao je bez obaveznog pristupnoga puta. 'Vjerojatno će Hrvatske ceste osigurati helikopter da mogu onaj kukuruz iz onog čvora unutra', kaže Stjepan. Spojna cesta, to je interes grada, baš kao i shopping centar jer svake godine u proračun uplati 10-ak milijuna kuna, tvrdi zaprešićki gradonačelnik. 'Svakako da će tom cestom ići i kupci u sam trgovački centar, ali isto tako je i činjenica da je kroz komunalni doprinos koji su dali investitori napravljen veliki dio komunalne infrastrukture', naglašava Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića. Pogodovanja, kaže nije bilo, no izvlašteni vlasnici ne vjeruju. Pravdu će kažu istjerati do kraja pa makar u njive morali i helikopterom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene