Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjaju u rad Vlade

Fitch nam snizio kreditni rejting: Očekuju nastavak recesije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Fitch snizila je Hrvatskoj kreditni rejting jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug.

Agencija Fitch snizila je kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'BB' za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i 'BB+' u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug.

Pročitajte i ovo Fitch Ratings (Foto: AFP) Izgledi i procjene Fitch se oglasio o rejtingu Hrvatske i upozorio na rizike: Plenković odmah reagirao na vijest iz agencije Slika nije dostupna Stabilni izgledi Plenković o kreditnom rejtingu: "Usprkos pandemiji uspjeli smo održati stabilnost gospodarstva"

Snizivši rejting dva stupnja ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor's drži još od početka ove godine.

Treća velika agencija Moody's hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na 'Ba1'.

I agencija Fitch uzdrmala hrvatski kreditni rejting: Sumnjaju da Vlada može srezati rashode

Istodobno, Fitch je hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u stranoj valuti zadržao na 'B'. U priopćenju Fitch navodi da je vrlo skeptičan oko sposobnosti Hrvatske da u srednjem roku stabilizira visoki udjel javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Milanović konačno progledao i priznao: 'Nije nam bolje'

'Znatan rebalans ovogodišnjeg proračuna, proveden u travnju, čini se da je Hrvatsku doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države srezao sa 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014. (uključujući i transfer dijela mirovina iz drugog u prvi stup), a u skladu s preporukama Europske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP), pokrenute u siječnju', kaže se u priopćenju. Međutim, Fitch navodi i da je Vlada nedavno ukazala na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom ovogodišnjem polugodištu, te javno obznanila da su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014., iako će u jesen biti drugi rebalans. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene