Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera u MORH-u

Finci istražuju kako su Rončević i Vukelić kupovali njihovu vojnu opremu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska afera sa sumnjivom nabavom oklopnih vozila, širi se i na Hrvatsku. Prodaju 126 oklopnjaka za hrvatsku vojsku istražuje finska policija. Dok Finci provjeravaju je li i kod nas, kao navodno u Sloveniji, milijunski posao podmazan mitom i korupcijom, iz Patrije i Ministarstva obrane poručuju: sve je čisto!

Prve milijunske vojne igračke isporučene su prije pet mjeseci. Dok se u slavonskobrodskim pogonima sastavljaju preostali oklopnjaci, sumnja se da je u njihovom izboru presudila plava kuverta. Provjerava to i finska policija.

Pročitajte i ovo Motocikl - 1 Najranjiviji u prometu "To je kao odlazak po drugo mišljenje kod doktora": Veliki odaziv vozača motocikala Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

126 oklopnih vozila košta gotovo 200 milijuna eura. Najveći je to hrvatski vojni posao. Iza prvog dogovora s finskom Patriom, stajao je bivši ministar obrane Berislav Rončević. Tinta na drugom ugovoru aktualnog ministra Branka Vukelića tek se nedavno osušila. Uz vozila, Vukelić je, preko Patrije, s 20-ak godina starim brodovima, 'pomladio' i mornaricu.

Korupcijska hobotnica proširila se iz susjedne Slovenije. I hrvatski i slovenski posao dogovarali su isti ljudi iz finske kompanije. Hrvatski ugovori, prema neslužbenim informacijama, u rukama su finskih istražitelja gotovo godinu dana. Čim je slovenski slučaj otvoren, finski su inspektori preuzeli i dokumentaciju o poslu s Hrvatskom. Hrvatska strana voljna im je sve ustupiti.

Iz Patrije u kojoj zbog optužbi za mito, ionako trpe ogromnu štetu, pozdravljaju istragu. Žele da se sve raščisti. Nimalo ugodno nije ni kupcima. No, iz MORH-a poručuju: sve je čisto. Finska ponuda bila je jeftinija od one konkurentske iz Austrije.
Epilog slovenske istrage očekuje se krajem godine. Nova, hrvatska epizoda je na pomolu...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene