Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti otkaza

Financijska kriza: Spreman plan za recesiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijska kriza počela je uzimati prve žrtve, a mnogi se pitaju što nas još čeka. Koliko će radnika dobiti otkaz i imaju li tvrtke plan za krizu poslovanja?

Tvrtka kojom upravlja Vladimir Fardelji vodeći je svjetski proizvođač regulacijskih uređaja za štednjake. Recesija ih je već malo okrznula jer većinu proizvodnje izvoze, no pravi udar krize koji donosi 2009. godina dočekuju spremni jer su se pripremili za različite intenzitete recesije. A ako recesija bude ispod deset posto, što će dovesti do smanjenja narudžbi uz malo povećane zalihe, tvrtka će godinu preživjeti bez problema i nitko od 1.400 zaposlenih radnika neće dobiti otkaz.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

Najavljuje se kako će se tjedan skratiti za petak koji će biti neradni jedan, dva, tri ili četiri puta mjesečno, ovisno o recesiji. Mjere pokrivaju dubinu recesije do 30 posto. Ako recesija bude dramatično veća, što je najpesimističniji scenarij, otkaza će ipak biti. No Fardelji ne vjeruje da će narudžbe pasti više od 30 posto.Optimističan je i podsjeća kako i kriza ima neke trenutke koje pravi poslovni čovjek mora iskoristiti.

'Snažna smo tvrtka s najvećom proizvodnjom u našem području na svijetu. Prije nego nas ozbiljno dotakne recesija, vrlo je vjerojatno da će propasti neki naši konkurenti, a onda će netko morati preuzeti njihove kupce. Nadam se da ćemo to biti mi', rekao je Vladimir Fardelj.

Kod procjene dubine krize koja će pogoditi hrvatsko tržište rada u 2009. godini neki spominju i počeke koji su obilježili propast određenih domaćih tvrtki u 90-tima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene