Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U aferi Fimi medija čak je dvadesetak okrivljenih. Neki od odvjetnika već su počeli dovoditi u pitanje samu zakonitost optužnice. Tvrde da su probijeni svi rokovi. Obrušili su se i na novi Zakon o kaznenom postupku jer kažu da je nedorečen i može se tumačiti na više načina.


Odvjetnicima 20-orice optuženika u aferi Fimi medija obavijest o zaključenju istrage još nije stigla. 'Ako je točna informacija da je gospođa Kosor saslušavana prije nekoliko dana onda je istraga još uvijek trajala', pojašnjava odvjetnik Ante Madunić, odvjetnik Mladena Barišića.

Vezani članci Slika nije dostupna Barišić direktoru u Hrvatskim šumama rekao da je Fimi medija 'stranačka zaklada' Slika nije dostupna Optužnica protiv Sanadera i HDZ-a je tolika da ju je kombi dovezao na sud!

Zbog izvlačenja novca iz državnih tvrtki još lani uhićena je prvo Nevenka Jurak vlasnica marketinške agencije Fimi medija. Potom su u ruke USKOK-a padali Mladen Barišić, HDZ-ov rizničar, direktori državnih tvrtki te računovotkinja HDZ-a.

Za šefa grupe sumnjiči se bivšeg premijera Ivu Sanadera, a pod istragom su završili Ivan Jarnjak, Ratko Maček i sam HDZ.
Državno odvjetništvo je cijeli posao započelo i prije nego što su glavni protagonisti završavali u remetinečkom pritvoru.

Nalog o pokretanju istrage otvoren je 1. travnja lani i istraga sada traje punih 20 mjeseci. Novi Zakon o kaznenom postupku DORH-u to dopušta samo 18 mjeseci plus tri dodatna do podizanja optužnice.

Branitelj Marija Crnjaka bivšeg šefa Hrvatskih autocesta sumnja da državno odvjetništvo u slučaju Fimi medija manipulira rokovima što mu zakon omogućava. 'Ovako napisan zakon dopušta po meni jedan neshvatljiv pravni komfor državnom odvjetniku', rekao je Željko Žganjer, odvjetnik Marija Crnjaka.

U USKOK-u datume ne navode i poručuju tek da će državnoodvjetnička odluka biti donesena u zakonskom roku, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana. Neslužbeno, optužnica za crne fondove protiv Sanadera i ostalih podignut će se sredinom prosinca. Obrane okrivljenika očito će najprije preispitivati njezinu zakonitost.